Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u radnoj posjeti Prijedoru. Nastavlja se podrška republičkih vlasti za infrastrukturne projekte – prioritet gradnja auto puta i rekonstrukcija bolnice.

Dodik je posjetio i jedno od najvećih prijedorskih naselje, Čirkin Polje, koje nakon 20 godina uz finansijsku podršku Vlade dobija modernu saobraćajnicu.

Aerodromska ulica duga 1.100 metara, jedna je od najfrekventnijih i sa 150 domaćinstava jedna od najnaseljenijih ulica u prijedorskom naselju Čirkin polje. Njeno asfaltiranje za mještane je od velikog značaja.

– Napokon sada je asfaltirana, na veliko zadovoljsvo ova tri naselja, ovdje imamo tri izbjeglička naselja – rekao je mještatnin Mladen Vučkovac.

Ovo je samo jedna od prijedorskih ulica koja je rekonstruisana u proteklom periodu. Dogovorena je i realizacija brojnih kapitalnih projekata .Prioriteti su rekonstrukcija prijedorske bolnice, čija cijena u ovom momentu 80 miliona evra, ali i izgradnja vrtića.

– Svi znamo da je problem u našem gradu da veliki broj djece ostane neupisan, predsjednik je to uvažio i odlučili smo zajedno uz podršku predsjednice Srpske i Vlade da ovaj projekat započnemo u narednih mjesec-dva – rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

U ovoj godini biće završena rekonstrukcija magistralnog puta Prijedor-Banjaluka, a u planu je i rekonstrukcija puta od Prijedora do Novog Grada. Traži se rješenje i za izgradnju brze ceste od Prijedora ka Kozarskoj Dubici .Prioritet regulacija korita rijeke Miloševice.

– Upravo o tome smo razgovarali. Vjerujemo da će u narednih sedam dana biti raspisan tender i da će se u narednih 40 do 50 dana doći do izvođača radova. To košta ukupno 15 miliona maraka. Riješili smo danas pitanje finansiranja za dovršetak dvorane u Omarskoj i to pitanje će u narednih mjesec dana biti gotovo operativno – istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Željeznička pruga ka Ljubiji, koja je preduslov za eksploataciju rude, rekonstruisaće se bude li za to komercijalne opravdanosti.

Razgovarano je i o pitanju statusa Ribnjaka Saničani. Dogovoreno je i da sjednica Vlade u aprilu bude održana u Prijedoru.

RTRS