Kasni proljećni mrazevi natjerali su voćare da traže rješenje kako da ublaže posljedice i nadoknade bar dio prouzrokovane štete. Tako je dvanaest prijedorskih voćara preko „Dunav osiguranja“ osiguralo svoje plantaže. Radivoj Vujković kaže da mu je velika briga „pala s leđa“ i da će preko osiguranja i podsticaja iz gradskog budžeta i Ministarstva poljoprivrede uspješnije završiti poslovnu godinu.

Pored optimizma, voćar Mladen Marjanović je i nešto oprezniji.

„I dalje imamo strah, uvijek ćemo imati strah. Ovo je slamka za koju se mi hvatamo. Mi smo osigurali plod, ne rod. To znači da osiguravamo onaj voćni plod tek kad se on stvori. Znači, ukoliko u cvjetanju bude mraza, osiguranje neće pokriti štetu“, kaže Marjanović.

Direktor Filijale „Dunav osiguranja“ Prijedor Aleksandar Topić kaže da ova kompanija ima bogato iskustvo u osiguranju poljoprivrednih proizvođača i njihove proizvodnje. On naglašava da se povećava broj poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresovani za saradnju, među kojima su i voćari i dodaje da će sve ugovorene obaveze biti realizovane.

Da osigura voćnjake odlučilo je dvanaest prijedorskih voćara. Iz gradskog budžeta biće obezbijeđeno 30 posto za uplaćene premije, a Ministarstvo poljoprivrede pokrivaće 50 posto. Voćari se nadaju da će to biti i realizovano, što je i bio jedan od motivacionih faktora da osiguraju plantaže.

kozarski.com