U galeriji ateljea Udruženja likovnih umjetnika u Prijedoru otvorena je izložba korisnika Dnevnog centra Udruženja “Neven” koji okuplja roditelje djece sa posebnim potrebama.

Riječ je o drugoj izložbi 34 polaznika ovog centra odnosno njihovih radova nastalih tokom četiri godine trajanja likovne radionice.

Među onima koji su ponosni na svoj izloženi rad je i Lea Stevandić koja je izjavila novinarima da je crtala sve ono što voli i što je uspjela da nauči u radionici koju je sa drugarima pohađala.

Izložbu je posjetio i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je rekao da čitava lokalna zajednica mora da bude ponosna na ove divne mlade ljude.

“Ono što je jako bitno je da grad Prijedor podržava ovo udruženje već godinama unazad i nama je jako bitno da ovi mladi ljudi nakon završenog školavanja imaju adekvatan prostor gdje će se družiti i raditi kao i njihovi vršnjaci i da ne budu na margini društva”, poručio je Javor.

On je posebno izrazio zahvalnost što je od autora izložbe na poklon dobio sliku.

“Meni je posebno drago i moram kao čovjek da se od srca zahvalim svima koji su učestvovali u stvaranju ovih, za mene, umjetničkih djela”, rekao je Javor.

Voditelj likovne radionice Marija Dobrijević istakla je da su od velikog broja radova izloženi odabrani i to su uglavnom slike na platnima.

“Mi smo prošli kroz čitav ciklus radova od crtanja na papiru, ugljena, akvarela, pastela da bi došli na kraju došli do slika na platnu. Svaki rad je individualan, ima više i manje kreativnih, ali bitan je taj njihov rad, zalaganje i trud što se na ovoj izložbi da primjetiti”, rekla je Dobrijevićeva koja je član Udruženja likovnih umjetnika Prijedor.

Ona je dodala i da je cilj izložbe motivacija ovih mladih ljudi, njihov istup u javnosti i predstavljanje njihovih sposobnosti i vještina široj javnosti i uključivanje u lokalnu zajednicu.

Predsjednik Udruženja “Neven” Vesna Berić je potvrdila da je od velikog značaja to što su radove crtali i oni koji ne znaju dovoljno dobro da govore te da oni rade najljepše slike.

“To je nevjerovatno jer to je nešto što izlazi iz njihovog srca, otvoreno i čisto, oni toliko vole da rade i mi želimo da imaju najraznolikije aktivnosti u tom njihovom zbrinjavanju i pored radno okupacionih terapija ovo njima dođe nešto posebno jer je to onako vidljivo i ostaje i što će krastiti naše prostorije i prostorije onih koje mi volimo. Ta sloboda izražavanja je zaista potrebna i da im se pruži prilika da se vidi da oni mogu mnogo toga što isto rade ona djeca koja nemaju smetnje u razvoju odnosno odrasli mladi ljudi”, rekla je Berićeva.

Izložba će u ateljeu Udruženja likovnih umjetnika Prijedora biti otvrena do kraja marta.

prijedorgrad.org