U Prijedoru je sinoć održana sjednica Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske. Bila je to prilika da se porazgovara o važnim temama, poput nekih rješenja koja bi se trebala naći u novom zakonu o lovstvu. Jedno od problema je pitanje šteta od divljači, koje nastaju u saobraćaju.

– Pojedinim lovačkim udruženjima egzistencija je dovedena u pitanje zbog isplate nastalih šteta. Oštećeni najčešće tuže lovačka udruženja. Želimo da novim zakonom utvrdimo za koju konkretnu štetu treba da odgovara korisnik lovišta, te na kojem području – rekao je predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić.

Sa tim problemom suočavaju se i u LU “Mrakovica”.

– Štete u saobraćaju su enormne i prelaze naše finansijske mogućnosti. Veliki je problem što se dešava da oni koji su pretrpjeli oštećenje vozila od divljači u saobraćaju, obraćaju sudu i naplate štetu od nas, a već su je naplatili od osiguravajućih kuća – kaže predsjednik „Mrakovice“ Mladen Unijat.

Cilj je da se novim zakonskim aktom dođe do boljih rješenja koja će unaprijediti stanje u lovstvu, ali i da se zna ko i na koji način treba da reaguje u slučaju nekog problema, poručeno je sa sastanka.

kozarski.com