Preduzeće za ribarstvo “Saničani” u stečaju iz Prijedora objavilo je javni poziv za prodaju 26 tona ribe ukupne vrijednosti 93.900 maraka bez PDV-a.

U oglasu koji je objavljen u “Glasu Srpske” navedeno je da se prodaje osam tona konzumnog šarana po cijeni od 5,10 maraka po kilogramu, 15 tona tolstolobika po cijeni od 2,80 KM po kilogramu, te tri tone ribe amur, koja košta 3,70 KM po kilogramu.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju svi ponuđači koji uplate depozit od deset odsto od vrijednosti navedenih količina, a od potrebne dokumentacije uz ponudu za kupovinu ribe potrebno je dostaviti i rješenje o upisu u sudski registar, te adresu i broj telefona. Javno otvaranje ponuda zakazano je za 11. mart.

Kriterijum za vrednovanje ponuda je najviša ponuđena cijena, a u slučaju da su prvorangirane dvije ili više ponuda identične, prednost se daje ponuđaču koji je prvi uplatio depozit.

– Kupac koji je dao najvišu ponudu za kupovinu ribe dužan je da u roku od tri dana uplati ostatak novca umanjen za iznos depozita, te da kupljenu robu odveze u roku od pet dana – navedeno je u javnom pozivu.

Stečajni upravnik “Saničana” Mirko Marčeta pojašnjava za “Glas Srpske” da su tokom jesenjeg izlova ribe uspjeli da obezbijede određenu sumu novca za isplatu plata zaposlenima, te izmirivanje troškova stečaja.

– Slijedi proljećni izlov, pa ćemo vidjeti koja količina ribe će biti izlovljena. Riba nije hranjena dvije godine, a onda smo dobili od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 16,5 tona hrane, nešto smo i sami kupili, tako da je riba solidnog kvaliteta – rekao je Marčeta. Dodao je da je u toku jesenjeg izlova u “Saničanima” bilo 14 radnika, sada ih je šest, ali će svakako morati angažovati još ljudi kada počne izlov.

Račun “Saničana” blokiran je još od 5. februara 2016. godine, a prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula 2020. godine. Prijedorski sud je 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka. Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine, na šta se žalio većinski vlasnik ribnjaka “Saničani” Radojica Ratkovac i žalba je odbijena.

Prema podacima Banjalučke berze, Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među deset najvećih akcionara je i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica. Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini je iznosio 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetorostručio i iznosio 420.746 KM. U toku 2019. godine krug fabrike sa upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma. Stečaj u preduzeću otvoren je 26. marta prošle godine.

Uplate

U javnom pozivu je navedeno da pravo učešća imaju svi koji ispune uslove i uplate depozit najkasnije do 8. marta u 12 časova na transakcioni račun stečajnog dužnika broj 562-007-81651566-39 u NLB banci i o izvršenoj uplati dostave dokaz.

– Ponude se dostavljaju isključivo poštom i to u zatvorenoj koverti na adresu: Knjigovodstveni servis “Norma” s.p. Sandra Šobot, Uskočka bb, Prijedor, sa naznakom “Ponuda za kupovinu ribe – NE OTVARAJ”.

Glas Srpske
Foto – kozarski.com