Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović izjavio je da od marta 2020. godine do danas Skupštini grada nisu dostavljeni bilo kakvi dodatni materijali u vezi sa inicijativom za osnivanje opštine Kozarac, niti dokazi da su ranije uočeni nedostaci ispravljeni niti zahtjevi za uvrštavanje ove tačke u dnevni red parlamenta.

On je podsjetio da je Skupštini grada Prijedora inicijativa za osnivanje opštine Kozarac dostavljena u oktobru 2019. godine, da je Komisija za propise konstatovala da nisu ispoštovane zakonom propisane procedure i da inicijativa ne ispunjava formalno-pravne uslove da bi je Skupština grada Prijedor mogla razmatrati i donijeti mišljenje i da je na sastanku predsjednika odborničkih klubova Skupštine grada u novembru 2019. godine donesen zaključak da se otklone nedostaci i inicijativa dostavi Skupštini.

„Polovinom 2020. godine došlo je do promjene skupštinske većine i novu skupštinsku većinu činili su DNS, SDS, SDA i samostalni odbornici. Do kraja mandatnog perioda održano je nekoliko sjednica, ali ova tačka nije uvrštavana u dnevni red“, rekao je Duratović reagujući na odborničko pitanje Mesuda Trnjanina iz SDA u kojem statusu je ova inicijativa.

Za razliku od inicijative za Kozarac, inicijativa za osnivanje opštine Omarska jeste zadovoljlila formalno-pravne kriterijume, razmatrana je u proceduri lokalnog parlamenta u novembru 2019. godine, nakon čega je upućena nadležnim republičkim organima na dalje odlučivanje.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com