dan boraca-cvijeceDelegacije boračkih organizacija sa područja Prijedora i gradske uprave danas su, povodom Dana boraca, položile vijence na centralni spomenik “Za krst časni” i prislužile svijeće u spomen-kompleksu “Kameni cvijet”.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Radovan Rajilić rekao je da je u prijedorskim brigadama u odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo više od 17.000 boraca.

U tim jedinicima sa područja Prijedora poginulo je 575 boraca, a 249 boraca koji su izbjegli iz drugih opština, ali su se borili u dvije prijedorske brigade.

Rajilić je istakao da su borci sa velikom voljom, željom i hrabrošću stvorili Republiku Srpsku.

“Ovo je prilika da se još jednom podsjetimo da sve naše saborce koji su dali život za Republiku Srpsku”, istakao je Rajilić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo dan kada je potrebno prisjetiti se svih koji su se borili i izborili za Republiku Srpsku.

“Ovog dana posebno se prisjećamo onih koji su živote položili u temelje Republike Srpske, a ujedno je i dan kada dajemo podršku boračkim i udruženjima porodica poginulih”, istakao je Pavić.

On je naglasio da nikada neće biti zaboravljeni oni koji su podnijeli strahote rata i da će u gradskoj upravi graditi bolje uslove za život boraca.

U crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas je služen parastos poginulim borcima, a potom je održana svečana sjednica Predsjedništva gradske Boračke organizacije.

Na sjednici su nagrađeni najbolji literarni i likovni radovi prijedorskih osnovaca i uručena priznanja za ljude koji su najviše doprinijeli radu Boračke organizacije.

U okviru obilježanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata predstavnici gradske Boračke organizacije obišli su najugroženije porodice poginulih, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.
SRNA