srna-plastenici-poljoprivrednici (1)Predstavnici grada Prijedora potpisali su danas ugovore sa 60 korisnika projekta “Sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i plastenika za poljoprivredne proizvođače”, čija je vrijednost 144.720 KM.

Tim novcem biće nabavljena 31 mješalica stočne hrane kapaciteta 300 kilograma, 24 plastenika površine 100 kvadratnih metara i muzilica zapremine 25 litara.

Osnovni cilj projekta je stvaranje povoljnih uslova za razvoj poljoprivrede u saradnji sa dijasporom kako bi se obezbijedila ekonomska samoodrživost poljoprivrednih proizvođača i unaprijedio kvalitet života.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da 70 odsto nepovratnih sredstava ili 102.240 KM obezbjeđuju Vlada Švajcarske i grad Prijedor u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojnim programom UN /UNDP/ u BiH, a 30 odsto ili 42.480 KM su lična sredstva korisnika odnosno dijaspore.

“Nakon potpisivanja ugovora slijedi pokretanje procedure javnih nabavki, izbor najpovoljnijih ponuđača i sklapanje tripartitnog sporazuma između UNDP-a BiH, grada Prijedora i izabranog ponuđača, kao i uplata dijela sufinansiranja od krajnjih korisnika i nabavka robe”, rekao je Đaković.

Projekat “Sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i plastenika za poljoprivredne proizvođače” dio je zajedničkog programa “Migracije i razvoj” Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlade Švajcarske i UNDP-a, čiji cilj je uspostavljanje povoljnog okruženja za migrante koji su spremni da promovišu i proaktivno podržavaju razvoj zemlje u relevantnim oblastima tranzicije i društveno ekonomskog napretka na svim institucionalnim i društvenim nivoima.

Grad Prijedor je jedan od 10 partnera koji učestvuju u realizaciji projekta “Migracije i razvoj” u okviru kojeg se provode razvojni projekti u saradnji sa dijasporom, a čiji opšti cilj je jačanje povjerenja, razvoj komunikacije, te animiranje dijaspore za aktivno uključivenje u razvoj grada Prijedora.

Ukupna vrijednost projekta “Migracije i razvoj” je 1.035.586 američkih dolara gdje je učešće švajcarske Ambasade u BiH 975.586 dolara, a jedinica lokalne samouprave 60.000 dolara.

SRNA