Hirurg Marinko Lovre i dalje radi u UKC Republike Srpske iako je još u julu 2020. godine pravosnažno osuđen zbog nesavjesnog liječenja, i to na zatvorsku kaznu.

Ne samo da pravosnažno osuđeni hirurg radi u UKC Republike Srpske, već zahvaljujući tom “radu” odlaže svoj odlazak na izdržavanje zatvorske kazne uz, naravno, nečiju svesrdnu pomoć.

Da neko čuva leđa osuđenom Lovri jasno se vidi i iz odgovora koji smo dobili iz nadležnog suda na pitanje da li je hirurg upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

– Rješenjem Osnovnog suda u Banjaluci od 1. novembra 2021. godine osuđenom Lovre Marinku je odloženo izvršenje kazne zatvora na period od tri mjeseca, do 1. februara 2022. godine, na osnovu čl. 78. stav 1. tačka 49 ZIKS-a RS, odnosno da osuđeni izvrši određeni posao koji je već započeo, a to je da je kao doktor medicine neophodan u Kovid timu KC Banjaluka – navodi se u odgovoru Osnovnog suda Banjaluka.

Dakle, hirurg osuđen zbog nesavjesnog liječenja odlazak u zatvor odlaže zbog rada u kovid timu.

Nije Lovri pomoglo ni što je tražio da mu se kazna od godinu dana zatvora zamijeni novčanom, što je Okružni sud u Prijedoru odbio još u julu prošle godine.

– Okružni sud u Prijedoru je donio drugostepenu odluku povodom zahtjeva pravosnažno osuđenog Marinka Lovre, gdje je svojim rješenjem odbio kao neosnovanu žalbu osuđenog i njegovih branilaca i potvrdio rješenje Osnovnog suda u Prijedoru – navodilo se u odgovoru okružnog suda portalu Srpskainfo.

Zahtjev Lovre da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom je odbijen, jer je hirurg pravosnažno osuđen u julu 2020. godine, odnosno prije izmjena Krivičnog zakonika RS, koje su na snagu stupile tek prošle godine, a koje su osuđenicima sa presudama do godine dana zatvora omogućile zamjenu zatvorskih kazni novčanim kaznama.

Hirurg Marinko Lovre pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći pacijentkinji S.S, kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ.

U presudi se navodilo da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga obavio je operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navodilo se u presudi.

Obrazloženo je i da Lovre zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavijestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Dodaje se da je to pokušao prikriti govoreći pacijentkinji da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S, stoji na kraju optužnice koju je protiv Lovre podiglo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, odstranjeni organ nije poslan na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Nakon presude, hirurg Marinko Lovre dobio je otkaz u prijedorskoj Opštoj bolnici, ali je ubrzo dobio novo zaposlenje, i to u UKC Republike Srpske.

Ne samo da su zaposlili osuđenog hirurga, već je UKC RS poslužio Lovri kao sredstvo da traži odlaganje odlaska na izdržavanje zatvorske kazne, pravdajući to da mora pomagati svojim kolegama u borbi protiv pandemije kovida 19.

OSUĐIVAN I ZBOG MITA
Marinku Lovri ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen zbog primanja mita, i to na novčanu kaznu.

Prema ovoj ranijoj presudi, Lovre je od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno.

Sin je planirao da ovaj lažni nalaz iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Nakon toga je priznao krivicu za primanje mita. Za ovo krivično djelo Lovre je osuđen na novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period.

srpskainfo.com