Polaganjem vijenaca na spomenik “Za krst časni” i prisluživanjem svijeća u spomen kompleksu “Kameni cvijet” u Prijedoru je danas počelo obilježavanje Dana Republike.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je novinarima da je ovo bila prilika da se na dostojanstven način prisjetimo svih poginulih boraca Vojske Republike Srpske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Mi nikada ne smijemo zaboraviti doprinos koji su ti ljudi dali, da oni nisu bili takvi kakvi su bili , naši heroji, mi ne bismo danas živjeli u slobodi u Republici Srpskoj”, istakao je Kovačević.

Predsjednik Boračke organizacije grada Zoran Predojević iskoristio je priliku da svim pripadnicima Vojske Republike Srpske čestita rođendan Republike Srpske.

“Republika Srpska navršava 30 godina postojanja, a u čije temelje je ugrađeno preko 23.000 života najboljih sinova srpskog naroda. Zašto je ovolika navala i na Republiku Srpsku i na srpski narod, ne znam, ali znam da nam je u ovom momentu najpotrebnije jedinstvo i podrška onim ljudima koji brane Republiku Srpsku”, rekao je Predojević dodajući da vjeruje da neće biti upitan opstanak Republike Srpske.

On je dodao da borci, demobilisani borci i sve boračke kategorije u Republici Srpskoj nisu adekvatno nagrađene za sve ono što su učinile za stvaranje Republike Srpske, posebno demobilisani borci.

“Mi šaljemo neke prijedloge, zaključke, inicijative itd. Neko nema razumijevanja, neko i ne može da ispoštuje sve ono što boračke kategorije traže, ali ja se nadam da će u najskorije vrijeme imati razumijevanje i da će kroz borački dodatak, jer mi smatramo da je borački dodatak jedino sredstvo kako i na koji način nagraditi demobilisane borce i osigurati im egzistenciju i preživljavanje u ovoj republici”, naglasio je Predojević.

Predsjednica gradske Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica istakla je da je ovo jako značajan datum jer smatra da su svi oni koji su dali svoje živote doprinijeli da danas imamo svoju Republiku Srpsku u kojoj možemo da živimo normalno.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar potvrdio je da su danas dodijeljene lente svim zaslužnim komandatima brigada, komandatima bataljona koji žive na području Prijedora.

“To je jedan doprinos grada Prijedora, jedan mali znak pažnje svima onima koji su bili komandanti jedinica, brigada i bataljona . Ove godine smo krenuli sa komandatima, a iduće godine sa ostalim zaslužnim komandatima , borcima i svima onima koiji su dali nemjerljiv doprinos za Republiku Srpsku”, rekao je Kolar.

Program obilježavanja Dana Republike Srpske biće nastavljen sutra kada će u prijedorskom pozorištu od 18 časova biti održana Svečana akademija.

Od 19.30 na Trgu majora Zorana Karlice biće održan koncert Riblje Čorbe.

Obilježavanje 30. rođendana Republike Srpske u Prijedoru se završava u ponedjeljak 10. januara kada je u Kinu “Kozara” od 19 časova planirana projekcija tri dokumentarna filma – “Od svijeća do svjetlosti”, “Nije srce od kamena jače” i “Obećanje”, autora Nedeljka Lajšića.

prijedorgrad.org