Četveročlana porodica Borislava Stojnića iz Gornje Marićke najradosniji hrišćanski praznik Božić, proslavlja na tradicionalan način. Ovom pravoslavnom prazniku podjednako se raduju svi članovi, njegova supruga, kćerka i sin i svako od njih daje svoj doprinos da se obave svi obredi i pripremi bogata trpeza.

-Jutros smo ustali u četiri sata, ja, sin, supruga i kćerka. Sin i ja smo zaklali jagnje i ispekli. Na nama dvojici je da pripremimo pečenje, a supruga i kćerka one su zadužene za sve ostalo – kaže Borsilav.

Domaćica Dragana pobrinula se da na božićnoj trpezi budu zastupljena tradicionalna jela i domaći proizvodi, plodovi, kako kažu, njihovog vlastitog rada.

-Nastoji se da uvijek ima dosta hrane na stolu jer kažu biće berićetna godina. Trudimo se i tako to cijeli dan stoji na stolu i jede se više puta ko kako može tako i jede – kaže Dragana.

Božić je dan kada se upućuju najljepše želje svojim najbližima, ali i dragim ljudima, komšijama, prijateljima, poznanicima.

-Jedina želja, a ja vjerujem i svima dobrim domaćinima, je da mi djeca ostanu ovdje na kućištu, da ne idu nikud dalje i da nastave ovu našu tradiciju – rekao je Stojnić.

kozarski.com