Ekološka inspekcija u Prijedoru u ovoj godini izvršila je deset kontrola emisije buke u ugostiteljskim objektima i izdala jednu sankciju zbog neizvršenja inspekcijskog naloga, izjavio je ekološki inspektor u Gradskoj upravi Darko Dragić.

Dragić je naveo da su pritužbe građana u većini slučajeva anonimne i da su u pitanju prijave nelojalne konkurencije.

On je napomenuo da ugostiteljski objekti nisu u obavezi posjedovanja ekološke dozvole i da inspektor može naložiti mjerenja i ispitivanja o trošku subjekta kontrole po osnovu angažmana ovlašćenog pravnog lica koje ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite životne sredine.

Dragić smatra da Zakon o zaštiti životne sredine u Republici Srpskoj nedovoljno tretira problematiku buke i da, za razliku od Federacije BiH i zemalja u regionu, Republika Srpska nema zakon o zaštiti od buke.

Prema njegovim riječima, problem buke u ugostiteljskim objektima je više problem komunalnog reda i javnog reda i mira, za šta ekološki inspektor nema ovlaštenja da kontroliše niti uspostavlja.

“Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske za narušavanje mira drugih na javnom mjestu u vremenu od 15.00 do 17.00 časova i od 22.00 do 6.00 časova izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, propisane su kazne od 400 KM do 9.000 KM”, istakao je Dragić.

O buci u ugostiteljskim objektima je bilo riječi na sjednici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora održanoj krajem prošle sedmice.

SRNA
Foto – ilustracija