Policijski službenici Policijske uprave Prijedor realizujući kampanju „Petarde nisu igračke“ sprovode niz preventivnih aktivnosti sa ciljem sprečavanja nezakonite prodaje pirotehničkih sredstava i nastanka neželjenih posljedica koje mogu nastupiti nestručnom upotrebom pirotehnike.

Kako bi građani predstojeće novogodišnje i božićne praznike proslavili u bezbjednom okruženju, policijski službenici u saradnji sa inspekcijskim službama, vrše pojačane kontrole u cilju sprečavanja nezakonite prodaje pirotehnike.

Inspektori za protivpožarnu zaštitu Policijske uprave Prijedor vrše kontrolu pravnih lica u pogledu poštovanja propisanih zakonih mjera prilikom prodaje pirotehničkih sredstava, kontrolu ispunjenosti zakonskih uslova za bezbjedno izvođenje vatrometa, kao i kontrolu mjesta na kojima se može vršiti nelegalna prodaja pirotehnike.

Kroz ostvarene kontakte sa direktorima i pedagozima osnovnih i srednjih škola preventivno se djeluje na sprečavanju upotrebe pirotehničkih sredstava od strane maloljetnih lica, kako nezakonito i nestručno korištenje ne bi dovelo do neželjenih posljedica, jer pirotehnika može prouzrokovati ozbiljne tjelesne povrede.

Policijski službenici Policijske stanice Prijedor 2 Policijske uprave Prijedor održali su edukativno predavanje u Osnovoj školi „Petar Kočić“ u Prijedoru i učenicima sedmog razreda objasnili šta podrazumijeva pirotehnika, na koji način i koja vrsta pirotehničkih sredstava je dozvoljena za upotrebu i koje posljedice mogu nastupiti u slučaju nestručne upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da savjetodavno usmjere najmlađe kategorije društva kada je u pitanju korištenje i rukovanje pirotehnikom, podjsećajući na zakonsku regulativu koja zabranjuje upotrebu pirotehnike na javnom mjestu na način koji izaziva uznemirenost građana, a sve u cilju da predstojeći novogodišnji i božićni praznici proteknu u miru i bez neželjenih posljedica.

PU Prijedor