Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius priznao je umanjenje kazne zatvora za deset mjeseci po zakonu Francuske, gdje se Milomir Stakić nalazi na izdržavanju, što, kako se navodi u saopćenju, neće uticati na prijevremeno puštanje na slobodu, na što haški osuđenici imaju pravo nakon dvije trećine odslužene kazne.

Stakića, koji je bio predsjednik Skupštine opštine Prijedor i lokalnog Kriznog štaba, Haški tribunal je 2006. pravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog progona, istrebljenja i ubistava Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru. Na izdržavanje kazne je upućen u Francusku.

Kako se navodi u saopćenju MMKS-a, predsjednik Carmel Agius donio je odluku kojom bi se trebalo privremeno priznati ukupno deset mjeseci smanjenja kazne za period od 31. januara 2019. do 31. januara 2021. godine, na koje je Stakić stekao pravo prema francuskom zakonu.

“Međutim, ovo uvjetno priznato smanjenje kazne neće uticati na izračun Mehanizma za prag od dvije trećine u svrhu prijevremenog puštanja na slobodu ili datum završetka Stakićeve kazne”, navodi se u zaključku Agiusove odluke.

Prema saopćenju MMKS-a, u obavještenju o smanjenju kazne, francuske vlasti su navele da Stakić ima pravo na smanjenje od četiri mjeseca za period od 31. januara 2019. do 31. januara 2021. godine i šest mjeseci dodatnog smanjenja kazne za isti period.

Takva smanjenja kazne proizlaze iz “principa jednakosti i pravičnosti u postupanju prema osobama zatvorenim u Francuskoj” i u skladu s francuskim zakonom, navodi se u saopćenju.

Predsjednik MMKS-a Agius u odluci navodi da zahtjev ne otkriva nikakve uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi mogle opravdati njegovo prijevremeno puštanje na slobodu prije nego što dosegne prag od dvije trećine.

Stakić, kako se dalje navodi, nije dostavio nikakve podneske u tom smislu nakon što je obaviješten o zahtjevu.

Sudija Agius, prema saopćenju, navodi da se u donošenju odluke konsultovao s još dvojicom sudija koji dijele mišljenje da obavještenje o smanjenju kazne treba privremeno priznati, ali da to ne bi trebalo imati utjecaja na Mehanizam u izračunavanju dvije trećine kazne, i da Stakić još uvijek ne ispunjava uslove za prijevremeno puštanje na slobodu od strane Mehanizma.

U oktobru 2017. godine MMKS donio je odluku kojom se Stakiću odobrava umanjenje kazne za 15 mjeseci, s obzirom da takvu mogućnost daje zakon u Francuskoj. Haški sud je prethodno, u skladu s francuskim zakonom, Stakiću već odobrio umanjenje kazne u trajanju 30 mjeseci.

detektor.ba