Vaspitačica Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor Biljana Pavlović nominovana je za Nagradu za inovativne nastavnike koju svake godine dodjeljuje Udruženje građana Centar za obrazovne inicijative “Korak po korak” /Step by Step/ iz Sarajeva, a kandidovala je inovativnu praksu pod nazivom “Kocku baci – zagonetku kaži”.

Riječ je o praksi kojom se dugogodišnji projekat Turističke organizacije grada Prijedora i vrtića “Radost”, u kojem djeca predškolskog uzrasta obilaze sve značajnije institucije i tako upoznaju svoj grad, prekinut zbog epidemioloških mjera, može odvijati i u uslovima pandemije.

“Pošto je bio zabranjen ulaz u većinu objekata zbog epidemioloških mjera, Turistička organizacija me je kontaktirala kako bih im pomogla u pronalaženju načina da se manifestacija nastavi i održi, ali u sklopu predškolske ustanove”, rekla je Pavlovićeva Srni.

Ona je navela da su, promišljajući koji bi najbolji način bio da se djeca upoznaju sa društvenom zajednicom i gradom u kojem žive, nastale kratke zagonetne priče koje će djeca rješavati putem asocijativnog mišljenja.

“Djeca predškolskog uzrasta vole interakciju i kretanje, te čitanju zagonetke prethodi bacanje kocke sa aplikacijama koje zapravo određuju koja zagonetna priča će biti pročitana”, pojasnila je ona.

Glavni akteri zagonetnih priča su Jelena i Mladen koji zajedno prolaze kroz avanture i upoznaju svoj grad. Mladen je simbolično dobio ime po doktoru Mladenu Stojanoviću, koji je simbol Prijedora i narodni heroj.

U kategoriji vaspitači u predškolskom vaspitanju i obrazovanju Pavlovićeva je jedan od devet kandidata, koliko ima i kandidata u kategoriji učitelji razredne nastave, dok je u kategoriji nastavnici predmetne nastave nominovano deset kandidata.

Pavlovićeva je 12 godina zaposlena u Dječijem vrtiću “Radost” Prijedor i član je Zajednice inovativnih nastavnika.

Proglašenje pobjednika održaće se sutra u Sarajevu.

SRNA
Foto – Igor Bajić