Rudar-Prijedor je u prvih 19 kola Premijer lige Bosne i Hercegovine sakupio 16 bodova. Kapiten Prijedorčana, Nemanja Pekija, u razgovoru za naš portal je istakao kako su zadovoljni urađenim u ovoj polusezoni, mada ostaje im negdje žal što u utakmicama gdje su zaslužili više nisu uspjeli to i da ostvare. Kako kaže, da je bilo malo više koncentracije mogao je Rudar imati i preko 20 bodova u ovoj polusezoni.

– Znali smo da će nas poslije povratka u Premijer ligu čekati zahtjevna polusezona. Mislim da trenutnim stanjem na tabeli možemo biti zadovoljni, iako smo sigurno zaslužili da imamo veći broj bodova na kraju polusezone. Dosta utakmica smo stvarno odigrali dobro i mislim da u nekim utakmicama nismo zaslužili da doživimo poraz ili da utakmicu odigramo neriješeno.Da smo imali malo više koncentracije kako u napadačkim tako i u defazivnim zadacima vjerovatno bi smo sad imali 20 i više bodova, rekao nam je Nemanja Pekija.

Prije svega, tu se misli na utakmice protiv Željezničara i Tuzla Cityja gdje su primali golove u posljednjim sekundama utakmice.

– Mislim da su to dvije utakmice poslije kojih smo dozivljeli najveće razočarenje, pogotovo protiv Željezničara gdje smo bili dosta bolji protivnik.Mi smo jedna od mlađih ekipa i ekipa koja ima najmanje iskustva igranja u Premijer ligi, vjerovatno je i to dovelo da gubitka bodova u zadnjim momentima utakmice.

Rudar je mijenjao trenera sredinom polusezone, a na klupu je sjeo Marko Tešić. Pekija smatra da to nije mnogo uticalo na samu ekipu jer već od ranije poznaju Tešića.

– Pa mislim da nije puno, znali smo da će nas poslije preuzeti Marko Tešić, trener koji nas je vodio i prosle sezone u Prvoj ligi Republike Srpske, upoznati smo sa njegovim radom i bilo nam je lako da se naviknemo na njegov rad i ono što on traži od nas tokom utakmice.

U nastavku sezone Rudara očekuje grčevita borba za opstanak.

– Sigurno da će nas čekati teška polusezona, svaka ekipa će tražiti da što prije riješi pitanje opstanka.Mislim da imamo dobre šanse da ostanemo u ligi, dosta zavisi od nas kako počnemo drugi dio prvenstva.Treba da se tokom priprema spremimo na što bolji način i spremni uđemo u nastavak prvenstva.

Mnogo fudbalera je privuklo pažnju većih klubova, prije svega Santos Clarismario, Joseph Amoah, Nikola Mandić i Jovan Vladimir Pavlović.

– Trenutno postoje priče za par igrač da se interesuju drugi klubovi i sigurno da će ih biti teško zadržati, pogotovo što nam oni dosta znače i njihov bi se gubitak teško nadoknadio, ali nadam se da će svi oni ostati sa nama i ovu polusezonu da nam pomognu da izborimo opstanak.

sport1.oslobodjenje.ba
Foto – HŠK Zrinjski