Naredne godine u Prijedoru bi trebalo da počne proizvodnja željezničkih vagona u pogonima „Bosankara“. Grad Prijedor prošlog mjeseca potpisao je ugovor o kupoprodaji zemljišta za potrebe ove firme.

To je prvi korak ka pokretanju pogona za proizvodnju željezničkih vagona u Industrijskoj zoni Aerodrom 4. Iz ove kompanije poručuju, u izgradnju objekta površine 6.000 kvadratnih metara kreću odmah nakon zime.

– Čim se vratim iz Italije, počeću sklapati ugovore sa dobavljačima, sa firmama koje će početi izvoditi radove. I nadam se da ćemo uspjeti do ljeta, da budemo u funkciji – rekao je vlasnik ovog preduzeća Đuzepe Franki.

„Bosankar“ već 17 godina radi u Bosanskoj Krupi, i tamo proizvodi kabine za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine. Trenutno tamo radi 170 zaposlenih. U prvom tromjesečju 2022. očekuje da taj broj naraste na 200. Oni koji tamo rade kažu da su zadovoljni i uslovima i primanjima

Franki dodaje da je rano govoriti o broju radnika u Prijedoru, budući da je odliv radne snage velik problem ove države, ali da je upravo kvalitet radnika to što ove prostore izdvaja na tržištu.

Italijanski investitor poručuje da bi BiH, kad bi bila politički stabilnija i kad bi se više obraćala pažnja na evropska i svjetska kretanja , bila u samom vrhu zemalja za investicije.

kozarski.com