Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je danas da smatra da je ova Gradska uprava najbolja Gradska uprava do sada i da će nastaviti raditi najbolje kako bude znala i umjela, na zadovoljstvo svih građana grada Prijedora, a ne nekih pojedinaca, kao što je to, prema njegovim riječima, bilo dosad.

On je na današnjoj konferenciji za medije poručio da bi volio da konačno počne bavljenje politikom i realnim životom, a ne tračevima i spletkarenjem.

“Pošto se često u posljednje vrijeme postavlja pitanje šta je ova Gradska uprava uradila, koje smo kapitalne projekte započeli koje završili, evo ja ću reći vama svima svoje mišljenje. Znači ulaganje u obrazovanje ulaganje u mlade ljude koji studiraju je najveći kapitalni projekat koji ćemo mi uraditi, ali ja shvatam zašto to neko ne može razumjeti neko ko je jedva uspio završiti srednju školu naravno da to ne može da shvati”, rekao je Kovačević.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić podsjetio je da je ovo odjeljenje najmlađe u Gradskoj upravi.

“Neke podsticaje smo prepravili i popravili, neke smo uveli nove. Gotovo u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje smo intervenisali po nekom našem smislu i razumijevanju. Do sada je kroz sve ove podsticaje više od 870.000 KM do sada isplaćeno direktnih davanja u poljoprivredu. Premija za mlijeko, bez ograničenja, biće isplaćena u narednih desetak dana”, rekao je Egić.

On je najavio da će do kraja godine ukupna isplata poljoprivrednim proizvođačima kroz infrastrukturu, direktna davanja i brojne projekte iznositi 1.150.000 KM.

“Hladnjaču u Omarskoj zatekli smo kao projekat koji je stajao po strani, na kojem se nije radilo. U saradnji sa IRB bankom u taj projekat smo uložili više od 170.000 KM. On još nije završen. Juče je potpisan ugovor sa izvođačem radova i sljedeće sedmice ćemo uvesti izvođača radova. To su završni radovi, finalizacija tog projekta, rok za izvođenje radova je 40 do 45 dana i nakon toga hladnjača u Omarskoj će biti završena”, dodao je Egić.

Načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić izjavio je da su, pored svih poteškoća sa budžetom u ovoj godini, do danas provedene brojne aktivnosti u cilju unapređenja privrednog ambijenta, što je rezultiralo većim zapošljavanjem i povećanim obimom proizvodnje.

“Formirana je nova radna grupa za podršku investitorima koja je obavila brojne sastanka sa potencijalnim investitorima i privukla neke nove investicije. Ove godine potpisani su ugovori za industrijske zone Celpak i Aerodrom 4 sa četiri investitora, i to tri domaća i jednim stranim, koji planiraju da zaposle više od 200 radnika”, rekao je Rosić.

On je naglasio da je trenutno u industrijskoj zoni Celpak zaposleno više od 300 radnika i da su ulaganja u ove industrijske zone veća od 2,8 miliona maraka, što je više nego od njihovog osnivanja.

“Ova ukupna ulaganja, zajedno sa podsticajima, ove godine iznose više od 3,5 miliona KM što je svakako značajna podrška privredi i unapređenju privrednog ambijenta”, poručio je Rosić.

Načelnca Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović rekla je da je u ovom odjeljenju realizovano sve u skladu sa planom i programom rada, ali i više.

“Povećan je i budžet za stipendije, koje su po prvi put dodijeljenje svim studentima i učenicima koji su se prijavili na konkurs. Naredne godine za ove namjene planirano je čak 800.000 maraka.

Želim da najavim da smo u proceduri izrade Pravilnika za dodjelu stipendija perspektivnim sportistima. Konkursom će biti obuhvaćeni svi perspektivni sportisti starosti do 18 godina, kao i lica sa invaliditetom”, kaže Kasalovićeva.

Ona je dodala da se u idućem budžetu takođe planira na osnovu neke prognoze, na osnovu broja pristiglih zahtjeva, koliko bude mogli i kakve budu mogućnosti, da se još povećaju neke pozicije.

“Jer svakako postoji potreba, ali nadamo se da ćemo, ako ništa, ostati na ovom dosadašnjem nivou koji je svakako zadovoljavajući”, rekla je Kasalovićeva.

Ona je navela da od danas udruženja koja se bave amaterizmom u kulturi, udruženja nacionalnih manjina i socijalno-humanitarna udruženja mogu poslati zahtjeve ovom odjeljenju u vezi sa redovnim finansiranjem.

“Uzimajući u obzir ovogodišnje stanje budžeta, koliko grad Prijedor ima, takoreći, dugova i koliko smo zatekli deficita u budžetu, smatram da je ovo izvršenje i ovi realizovani poslovi izuzetno, takoreći, odlični, kada sagledamo cjelokupno stanje u budžetu grada Prijedora i naše izmirvanje obaveza”, dodala je Kasalovićeva.

prijedorgrad.org