ndcpd-prepoznaj reaguj sprijeciProjekat, čiji je fokus bio na educiranju žena i podizanju svijesti učesnica o nasilju nad ženama, realizovale su predstavnice MZ Raškovac, Prijedor, Udruženja prosvjetnih radnika i roditelja „DIACOM“, Sanski Most i UŽ „Žene sa Sane“, Sanski Most.

Projekat je realizovan kroz tri aktivnosti:

– 8. Mart – Podjela promotivno – edukativnih letaka na teritoriji Prijedora i Sanskog Mosta

– Posjeta Udruženja iz S. Mosta, MZ Raškovac Prijedor gdje je organizovana edukativna radionica na temu „Kako reagovati i kome se obratiti u slučaju nasilja“.Na radionici organizovanoj 19.3.2014. uz izlaganje Dr. Azre Pašalić, g-đa Dragana Macura je predstavila RS/B&H zakone koji se odnose na prevenciju nasilja nad ženama. Predstavnice Udruženja “DIACOM”, “Žene sa Sane”, kao i predstavnice Mjesnih zajednica Sanskog Mosta i Prijedora, su razmijenile informacije i iskustva o pomenutoj temi.

– Posjeta članica MZ Raškovac, Prijedor udruženjima u Sanskom Mostu gdje je organizovana radionica na temu „Nasilje ne treba da bude tajna“. Radionica je organizovana 26.03.2014. godine u prostorijama UŽ “Izvor”, Zdena u Sanskom Mostu. Predavač dipl.psiholog Edin Biščević je tokom radionice predstavio oblike nasilja, ponašanje nasilnika i informisao prisutne o zakonskim pravima žrtava nasilja. Aktivnosti je prisustvovalo više od 60 predstavnica navedenih Udruženja koje su aktivno učestvovale i time doprinijele uspjehu aktivnosti.

Osoba odgovorna za realizaciju projekta bila je g-đa Dragana Macura, predstavnica MZ Raškovac. Ko-oordinatori aktivnosti bile su: g-đa Amela Unkić, Udruženja prosvjetnih radnika i roditelja „DIACOM“, Sanski Most, g-đa Jasminka Mustedangić i g-đa Elisa Talić, UŽ “Žene sa Sane”, Sanski Most.

Predstavnice udruženja žena (UŽ), organizacija i Mjesnih zajednica (MZ) Prijedora i Sanskog Mosta su u periodu septembar 2013. – februar 2014. učestvovale na treninzima NDC Prijedor koji su organizovani s ciljem jačanja ličnih, kao i kapaciteta organizacija i MZ iz kojih učesnice dolaze, odnosno, povećanja angažmana i aktivizma učesnica u lokalnim zajednicama.

Na osnovu znanja stečenih na NDC Prijedor edukacijama, predstavnice jedanaest (11) UŽ, organizacija i MZ, na osnovu identifikovanih prioriteta i potreba lokalnih zajednica, formulisale su pet (5) projektnih prijedloga, čiju implementaciju je, u okviru svojih kapaciteta, podržao NDC Prijedor. Kroz implementaciju navedenih projekata NDC Prijedor radi na promovisanju inter-etničke i međuentiteske komunikacije i saradnje između Prijedora i Sanskog Mosta.

NDC Prijedor