U optužbici koju je Okružno javno tužilaštvo iz Prijedora podiglo protiv epidemiologa O.M. iz Doma zdravlja Prijedor, navedeno je da vakcine protiv virusa korona nisu čuvane u profesionalnom zamrzivaču i da je zbog propadanja 1.342 vakcine nastala šteta od oko 45.000 KM.

Uovoj optužnici koju je Tužilaštvo objavilo na svojoj zvaničnoj stranici navedeno je da je O. M. u svojstvu službenog lica kao doktor specijalista epidemiologije i načelnik Higijensko-epidemiološke službe JZU Dom zdravlja Prijedor bila nadležna za adekvatno čuvanje i praćenje upotrebe vakcina za vrijeme epidemije zarazne bolesti.

– Vakcine “sputnjik ve” komponenta 2, koje su u količini od 1.500 doza JZU Domu zdravlja Prijedor u tri navrata dostavljene od strane JZU Instituta za javno zdravstvo RS, umjesto u profesionalni frižider marke “Esmas”, koji je dostavljen od Instituta radi čuvanja vakcina, stavljene su u frižider „Beko“, koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu – navedeno je u optužnici.

Dalje je navedeno da je tako u periodu od 10.04. do 12.04.2021. godine došlo do kvara frižidera u kojem su vakcine bile smještene, usljed čega je prekinut hladni lanac pa su 1. 342 doze navedenih vakcina postale neupotrebljive.

– Zbog ovakvog postupanje veći broj građana nije primio drugu dozu vakcine, a nastupila je i imovinska šteta za Republiku Srpsku, u iznosu od 45.010 KM. Ovim je optužena osoba počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi i krivično djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije-navedeno je na kraju optužnice – stoji u optužnici.

Prema ranijim saznanjima, tužilaštvo je zbog propadanja vakcina otvorilo istragu protiv epidemiologa Doma zdravlja Milice Otković i vršioca dužnosti direktora ove ustanove Slobodana Javora. Dok je protiv Otkovićeve potvrđena optužnica i upućena Osnovnom sudu 20. oktobra, protiv Javora je obustavljena istraga u ovom slučaju zbog nedostatka dokaza.

srpskainfo.com