Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor u prvih šest mjeseci iduće godine organizovaće promocije sedam knjiga zavičajnih pisaca, koliko ih se i prijavilo na prvi konkurs, raspisan polovinom septembra ove godine, izjavila je danas v.d. direktora ove matične ustanove Gordana Vila.

Ona je podsjetila da je konkurs prvobitno bio raspisan za pet djela, da se prijavilo sedam autora sa po jedim djelom i da je Programski savjet jednoglasno odlučio da se lista kandidata sa prvobitno planiranih pet proširi na sedam odabranih autora.

„Termini promocija odabranih djela biće razmatrani u skladu sa postojećom epidemiološkom situacijom, a prva će biti promovisana knjiga `Timar i timarski rodovi` Milorada Bogdanovića“, rekla je Vila na koferenciji za medije u Prijedoru.

Za sutra u 19.30 časova u Gradskoj čitaonici najavljena je promocija desetog, jubilarnog izdanja časopisa za književnost i umjetnost „SRP“ koje ovaj put i od sada izlazi u izdanju prijedorske biblioteke, takođe radi promocije kulture uopšte ali i da se čitaocima približe neafirmisani i afirmisani pisci i drugi umjetnici, jer nije riječ samo o književnosti.

„Želimo da budete upoznati i sa tim da se u `Srpu` objavljuju i prilično afirmisani autori koji pišu o umjetnosti isključivo umjetnosti iz nekog drugog ugla, tako da se nadam da će ovo biti časopis koji ćete voljeti. On neće biti u slobodnoj prodaji, moći će da se nađe u svim čitaonicama naše regije, ali i šire, tako da je od sutra zvanično `Srp` časopis prijedorske biblioteke“, dodala je Vila.

Ona je podsjetila da je od ljetos u ovoj ustanovi organizovano devet događaja, a da će biblioteka učestvovati u Prijedorskoj zimi pjesničkom večeri pod nazivom „Prijatelji – prijateljima“, u utorak, 7. decembra, u Gradskoj čitaonici koje će okupiti pjesnike prijedorske i banjalučke regije, te „Zimskom čitaonicom najljepših novogodišnjih i božićnih priča, u četvrtak, 16. decembra, gdje će se uoči Svetog Nikole najmlađim Prijedorčanima dočarati radost predstojećih praznika.

Predsjednik Programskog savjeta Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Prijedor Mladenko Sadžak rekao je da su na konkurs za promociju knjiga zavičajnih pisaca pristigli raznorodni žanrovi.

„Antropogeografska studija Milorada Bogdanovića `Timar i timarski rodovi` je neobična i impozantna. Ono što se radi u institutima, ovaj čovjek koji nije iz struke je upravo uradio. Knjiga Mirka Dimića `Sreflije od 1941. do 1945.` je monografija, ustvari istorijska studija njegovog rodnog sela i stradanja u Drugom svjetskom ratu. `Pismo za izgubljenog putnika` je treča knjiga poezije Kristine Plavšić i to je ženski rukopis, kako se danas kaže. Ona je izgrađen pjesnik, česti su epistolarni formati i elegični tonovi“, naveo je Sadžak.

On je rekao da je knjiga „Črčkarije“ Alme Ćirkić zbirka meditativnih priča i pjesama, zapisa i refleksija, koja je upućena ne samo srodnim dušama već običnim ljudima, posebno ženama, te da je tu i knjiga „Tragači sjemena sreće“ Anele Sejarić-Vujinović.

„Odlučili smo se i za zbirku pjesama za djecu Stojana Šašića `Četiri drugara` i za roman Milice Savić `Voz 63` iako su te knjige već promovisane, ali ne u organizaciji biblioteke“, dodao je Sadžak.

SRNA