Od 380 zdravstvenih radnika bolnice “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora, vakcinisana su 72 doktora i 121 medicinskih sestara, izjavio je direktor ove ustanove Andrija Vukotić, koji je odbornik u Skupštini grada.

“Tu imamo skoro pola nevakcinisanih zdravstvenih radnika, što je, takođe, poražavajuća činjenica. Možete zamisliti da je zdravstveni radnik nevakcinisan, a dolazi da radi na odjeljenja, a pogotovo na kovid odjeljenje sa najtežim pacijentima”, rekao je Vukotić na posljednjoj sjednici gradske Skupštine tokom diskusije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Vukotić kaže da su među pacijentima većinom osobe starije dobi, te da je i dalje visoka smrtnost kod tih starijih pacijenata koji imaju i pridružena oboljenja.

“Veći je broj nevakcinisanih nego vakcinisanih. Vakcinisanih je nekad pet, sedam ili 10. I dalje imamo buntovne mlade ljude od 20 do 30 godina, koji neće da se vakcinišu jer smatraju da to njih neće zakačiti”, rekao je Vukotić.

On je izrazio očekivanje da će i u Republici Srpskoj biti uvedene kovid propusnice, kakva je praksa i u regionu i šire zbog niske stope vakcinisanosti, velikog broja hospitalizovanih i visoke smrtnosti.

SRNA