U Prijedoru je danas počela obuka biračkih odbora za prijevremene izbore za gradonačelnika koji će biti održani 12. decembra.
Član Gradske izborne komisije /GIK/ Prijedor Lazar Gajić rekao je da je obuka danas bila za predsjednike biračkih odbora.

“Prisustvovalo je oko 130 ljudi uz nadzor Centralne izborne komisije /CIK/ BiH i koalicije `Pod lupom`. Sutra i prekosutra na redu je obuka zamjenika predsjednika, te članova biračkih odbora i njihovih zamjenika”, rekao je Gajić Srni.

On je naglasio da obuku moraju pohađati svi, dok na testiranje, koje je zakazano za 4. oktobar, ne moraju oni koji su prošli testiranje za lokalne izbore 2020.

U centralni birački spisak upisano je 86.329 građana sa pravom glasa. Na redovnim biračkim mjestima može glasati 82.870 građana, putem pošte 2.851, a u odsustvu 608.

Glasaće se na 130 redovnih biračkih mjesta, a tu su i tri mobilna i jedan kovid tim, te jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Za povjerenje Prijedorčana 12. decembra boriće se 14 kandidata, odnosno jedna koalicija, osam političkih partija i pet nezavisnih kandidata.

Kandidat koalicije DNS, SDS i PDP je Goran Predojević, SNSD-a Slobodan Javor, Otadžbinske stranke Zoran Grbić, Lijevog krila Danijela Đurić, Kruga Marko Kaurin, Demokratskog centra Republike Srpske Zlatko Josić, Re-balansa Miloš Janjetović, SNS FBiH Lidija Radić i Radničke partije Ilija Mamić, a nezavisni kandidati su Mladen Unijat, Danijel Simatović, Vjekoslav Krneta, Slađana Radaković i Saša Stupar.

Na veb stranicama Centralne izborne komisije BiH i Grada Prijedora nalaze se podstranice za prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora.

SRNA
Foto – ilustracija