Selo Donja Marićka kod Prijedora koje je poznato po najvećem bogatstvu jer ima u jednoj ulici 20 djece, opjevano je u pjesmi lokalnog benda.

Naime, Milan Popović i Fantom bend snimili su pjesmu “Marićka”.

U pjesmi je opjevano ono zbog čega se za Marićku već od ranije nadaleko čulo. To je crkva brvnara koja je izgrađena prije 150 ljeta, pored nje je stari hrast, a tu se održava i tradicionalni Ilindanski zbor, koji je jedan od najposjećenijih zborova u Srpskoj.

Mještanin Donje Marićke Miladin Rendić koji je otac petoro djece za Srpskainfo priča da je po njegovoj želji Popović, koji mu je inače zet i živi u susjednim Busnovima, opjevao Marićku.

– Pitao sam Milana Popovića da napiše pjesmu o našem selu za finale manifestacije “Selo veselo” koje se ljetos održavalo ovdje. Mi smo u finalima izgubili od Trnopolja, bili smo slabiji u povlačenju konopca i zato smo osvojili drugo mjesto. Izgubili smo finale, ali smo tada dobili pjesmu o našem selu. Milan ju je napisao za dva, tri dana – priča Rendić.

On dodaje da Popović godinama ima bend koji pjeva krajiške pjesme i da je jedno vrijeme živio u gradu, ali se sa ženom i troje djece vratio u obližnje Busnove kako bi im bili bliže.

– Sviđa nam se pjesma, volimo da se čuje o našem selu Marićka. Bili smo mi dosta u medijima i pričalo se o nama, ali uvijek nam je drago kada se piše i čuje o nama pa da se vidi da i na selu ima života – ističe Rendić.

Navodi da će i njega i komšiju Milojicu Miodragovića u narednom periodu opjevati Popović sa svojim bendom jer obojica imaju po petoro djece. Podsjeća da on i njegove komšije žele da se njihova ulica koja ima 20 mališana nazove Ulica dječijeg osmjeha.

– Ja uvijek kažem da mi imamo najzdraviju i najplodniju vodu koju koristimo za piće godinama i da zato imamo veliki broj djece – kaže Rendić uz osmjeh.

Izuzetno lijepa legenda o starom hrastu prenosi se sa generacije na generaciju u ovom mjestu.

– Nama su naši djedovi pričali, a njima njihovi da su se kod tog hrasta okupili mještani okolnih mjesta i odatle pješice krenuli u Kosovski boj. Tako tu legendu i mi sada pričamo djeci – kaže Rendić.

Želju mještana da u ulici imaju igralište za djecu ispunila je prije par mjeseci Gradska uprava u Prijedoru koja je zajedno sa privrednicima organizovala akciju izgradnje novih igrališta po naseljima.

srpskainfo.com