Poznata kao Krajiška ljepotica, planina Kozara jedna je od omiljenih turističkih destinacija za posijetioce iz svih dijelova Republike Srpske, a ne samo Prijedorčane. Prošle godine ovu planinu posjetilo je 135 hiljada lica, na šta je u velikoj mjeri uticala i pandemija, pa su građani u želji za prirodnom oazom, obilazili turistička bogatstva Kozare. S prvim snijegom, očekuje se povećan broj posjetilaca, jer je skijalište na Kozari, zbog blizine većih gradova, ali i pristupačnih cijena, pravi mamac za sve.

Prekrasne boje prirode u ovo doba godine, slika je koja nas je zatekla na Kozari. Međutim, ni magla ne manjka na nadmorskoj visini od 806 metara.

Centralni dio Nacionalnog parka čini Mrakovica. Spomenik koji svojom visinom od 33 metra na simboličan način predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Tu je i muzej koji predstavlja istorijsku riznicu događaja i predmeta iz prošlih vremena. Za uživanje u prirodi tu su kilometri pješačkih staza.

– Info centar je u punoj funkciji i mi planiramo još da ga uznapredujemo da tako kažemo i usavršimo i što se tiče muzeja može da se posjetioci u muzeju mogu da se čuju i neke istorijske činjenice jednostavno se vidi. Što se tiče edukativnih staza mogu da se obiđu pogotovo su interesantne za najmlađe, imamo jednu edukativnu stazu s drvenim maketama životinja i pravimo još jednu edukativnu stazu na predjelu avantura parka – kaže Božidar Nikoletić, v.d. direktora Nacionalnog parka “Kozara”.

Bungalovi su omiljena vrsta smještaja i mame posjetioce. Ono što najviše raduje zaljubljenike u zimske sportove jesu čari predstojeće sezone na Kozari.

Tu je i dječija staza sa mini liftom, a od ove godine, po uzoru na svjetska skijališta, i noviteti. Planinarsko skijaško društvo, Ljubijski rudar, obezbjedilo je i ski traku, namijenjenu za one koji tek uče skijati. Bilo da imaju 7 ili 77 godina. Ona pomaže bržem i boljem usvajanju prvih skijaških koraka.

– Mi smo i do sada imali problema, to nam je bilo usko grlo za ski škole i za početnike. Sada smo u fazi da obezbjeđujemo upotrebnu dozvolu, svi radimo na ugradnji pokretne ski trake koja je namjenjena za djecu od tri godine pa na više i za ski škole dužine 50 metara dobićemo 1.300 skijaša na sat – ističe Božo Grbić, predsjednik planinarsko – skijaškog društva “Ljubijski rudar” Prijedor.

To doprinosi velikoj prohodnosti skijaša na maloj stazi, bezbjednosti, ali i kvalitetu skijališta. Sve to nezamislivo je bez licenciranih ski instruktora. Planiran je i ski vrtić.

– Ski vrtić funkcioniše putem ski škole, ciljna grupa nam je najmlađi uzrast da privolimo djecu tu još iz mlađih vrtićkih dana, to nam je cilj. Pozvao bih i sve predstavnike lokalne zajednice i udruženja da se ujedinimo i pomognemo svi zajedno u poboljšanju uslova jer kako kažemo svi, skijanje se brzo uči.)Samim tim tu su i 11 novolicenciranih asocijaciji trenera i učitelja skijanja – naglašava Aleksandar Milješić, instruktor skijanja.

Za one iskusnije ljubitelje skijanja tu su dvije skijaške staze od 700 i 900 metara, osvijetljenje i prilagođene noćnom skijanju. Osim zimskih sportova i ove godine, u organizaciji Turističke organizacije grada Prijedora, biće održani Dani zime na Kozari.

– Planirana je manifestacija Dani zime na Kozari krajem januara, početkom februara naredne godine. Planirano je da bude kao do sada organizovanje sportskih takmičenja gradova i opština, gastro takmičenje škola, lovaca, planinara i izviđača, ali sve zavisi od epidemioloških mjera – poručuje Lejla Muslimović, v.d. direktora Turističke organizacije grada Prijedora.

A dok prve pahulje ne ukrase Kozaru, možete uživati u drugim sadržajima koje nudi. Bogata flora je jedan od njih. Aktivnosti poput jednostavnog šetanje, mogu pružiti nezaboravno iskustvo na Krajiškoj ljepotici.

RTRS