Danas je i zvanično stupila na snagu uredba Vlade RS , po kojoj će građani lijekove plaćati po nešto nižim cijenama. I dok je vladina uredba o smanjenju marži za dva odsto, izazvala negodovanje apotekara, građani pozdravlja ovu odluku, jer su u BiH cijene lijekova najviše u odnosu na zemlje u regionu.

Marže na lijekove u veleprodaji su šest odsto, a u maloprodaji 18 odsto, tako da lijek koji je u apotekama u Srpskoj do juče koštao 10 maraka, danas je za 20 feninga jeftiniji. Apotekari tvrde da građanima jeftiniji lijekovi od dva odsto ne znače ništa, a ova odluka apotekama bi mogla prouzrokovati gubitke.

“Mi ćemo ispoštovati sve što se traži od nas. U ovom trenutku nama kao ustanovi koja se bavi distribucijom lijekova to predstavlja trošak, odnosno gubitak za sve one lijekove koje imamo na zalihama. Moraćemo pronaći druge načine kako da taj trenutni gubitak do kraja poslovne godine namirimo“, kaže Željko Šormaz, v.d. direktora Gradske apoteke Prijedor.

Istog mišljenja su i u Društvu farmaceuta Republike Srpske. Smatraju da je pojeftinjenje lijekova za dva odsto vrlo mali benefit za građane, a rješenje vide u smanjenju stope PDV-a.

Inače u Prijedoru, prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, registrovano je oko tridesetak apoteka, od kojih je većina u privatnom vlasništvu.

kozarski.com