Rebalansom budžeta Grada Prijedora za ovu godinu planirano je 200.000 KM za ispitivanje kanalizacione mreže u prijedorskom naselju Tukovi.

Naime, njena izgradnja počela prije 13 godina i nikad nije završena, iako je u nju utrošeno više od sedam miliona KM.

Mještani Tukova kažu da su ogorčeni što ovaj projekat nikada nije završen.

Mještanin Slavko Antonić ističe da kanalizaciju nisu dobili, ali jesu nove probleme.

– Sada ta nedovršena kanalizacija nas još više ugrožava, kroz te kanalizacione cijevi dolazi podzemna voda i ne da ide lagano nego ključa to je vodoskok, kao gejzir iz tih šahtova izlazi, i daleko brže nam dolazi voda i ugrožava nas – priča on.

U Savjetu mjesne zajednice Tukovi ističu da u ovom naselju ima 1.000 domaćinstava sa isto toliko septičkih jama. Navode da je to poražavajuće s obzirom da su Tukovi par stotina metara udaljeni od centra grada. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Tukovi Zoran Jeftić podsjeća da su ovom naselju bunari iz kojih se vodom snabdijeva stanovništvo grada.

– Prema podacima koje smo mi dobili od nekadašnjih odbornika iz našeg naselja moguće je da je u izgradnju kanalizacije utrošeno 12 miliona KM. I nije problem što je tu otišlo 12 miliona KM, problem je što je to isplaćeno ako ništa nije završeno. Ko je to mogao da isplati, a da se ne završi – priča Jeftić.

Iz lokalne uprave poručuju da su odlučni u namjeri da rješavaju probleme građana koji su godinama zanemarivani. Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević kaže da je prvo potrebno ispitati šta je ranijih godina urađeno tokom izgradnje kanalizacije u Tukovima.

– Nažalost, ta mreža je rađena tako kako je rađena, od 2008. godine pa sve na ovamo. Različite su pretposrtavke koliko je novca utrošeno, pretpostavlja se više od sedam miliona maraka. Nažalost ta kanalizaciona mreža nije upotrebljiva. Mi jedino što možemo obećati građanima Tukova je da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da ispitamo trenutno stvarno stanje te kanalizacione mreže i da vidimo šta dalje da radimo sa njom – rekao je Kovačević.

On navodi da su o mogućnostima ispitivanja kanalizacione mreže u Tukovima, predstavnici Gradske uprave razgovarali sa stručnajcima sa Mašinskog fakulteta u Banjaluci. Budući da u BiH nema preduzeća koja se bave ovim ispitivanjem, Grad Prijedor će vjerovatno raspisati međunarodni tender.

U planu je da se ispitaju i kanalizacione mreže u na naseljiam Čejreci, Svale i Čirkin Polje, ali već se zna da njihovo stanje nije loše kao stanje novoizgrađene mreže u Tukovima.

srpskainfo.com