Vladajuća stranka u Srpskoj će se na narednim izborima za funkciju gradonačelnika Prijedora, a protiv ujedinjene opozicije, boriti asfaltom.

Naime, samo tri dana nakon što je bivši gradonačelnik Dalibor Pavlović zbog skandala sa fotografijama podnio ostavku, Vlada Srpske je obezbijedila ovoj lokalnoj zajednici tri miliona maraka za putnu i komunalnu infrastrukturu.

To je uradila na način da je izmjenila i dopunila Odluku o prioritetnim projektima koji će se u ovoj godini finansirati iz budžeta Srpske i u koji je dodala Prijedor.

Da će dobiti pare u Prijedoru su znali odranije.

Čim je odluka vlasti o novčanoj pomoći stupila na snagu 27. oktobra, istog dana je raspisan tender za asfaltiranje puteva i ulica na području grada.

Ukoliko sve prođe bez problema, SNSD će u Prijedoru u jeku predizborne kampanje na raspolaganju imati izvođača radova za svoje projekte.

Podsjećamo, prijevremeni izbori su zakazani za 12. decembar.

Ne znaju šta će sa parama

Zanimljivo je da u Gradskoj upravi nisu znali da nam kažu u koje ulice i puteve će novac biti utrošen. Kažu, čekaju da se okonča tender.

„Uzimajući u obzir da su prijave još uvijek u toku, nakon zaključivanja javnog poziva, biće određeni prioriteti i plan realizacije. Nakon potpisivanja ugovora sa izabranim ponuđačem, odjeljenje za finansije će da prati realizaciju ugovora, u smislu stvaranja obaveza i plaćenja istih“, poručili su u Gradskoj upravi Prijedor u odgovoru na upit CAPITAL-a.

Inače, tenderskom dokumentacijom je predviđeno zaključivanje ugovora sa izvođačem na period od godinu dana.

Za svaki posao zaključivaće se pojedinačni ugovori sa rokom završetka od 15 dana što pokazuje kako se vlast u ovom gradu odlučila za više manjih projekata koji će biti brže završeni.

U Transparency internationalu BiH kažu kako nije neoubičajeno da se sa izvođačima zaključuju okvirni sporazumi i da se naknadno utvrđuju projekti, ali da je veoma interesantan momenat u kojem se tender raspisuje.

„Zanimljivo je da je tender raspisan istog dana kada je odluka o dodjeli novca ovoj lokalnoj zajednici stupila na snagu, što znači kako je dokumentacija već bila spremna jer se tender ne može spremiti preko noći. Sve se može dovesti i u vezu sa vanrednim izborima gdje se građanima preko infrastrukturnih radova stvara slika kako se nešto radi“, kazao je Damjan Ožegović iz ove organizacije.

Kako se izbori u Prijedoru približavaju, Vlast u Srpskoj je ponovo odlučila da reciklira priču o osnivanju opštine Omarska, što je bilo jedno od predizbornih obećanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Naime, ovih dana je imenovana Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska. Komisija ima osam članova a njen zadatak je da u 90 dana da svoje mišljenje na ovu ideju.

capital.ba
Foto – ilustracija – srpskainfo.com