Grad Prijedor već tri godine nema važeću odluku o javnom gradskom prevozu i situacija u ovoj oblasti je kompleksna.

Ovo je poručio vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i komunalne poslove grada Prijedora Dragoslav Kabić na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora.

Temu o teškoj situaciji u javnom gradskom prevozu otvorila je nezavisna odbornica Slađana Radaković.

Ona je navela da su svi prevoznici grada Prijedora u maju ove godine imali sastanak u Gradskoj upravi nakon čega im je isplaćena jednokratna novčana pomoć od 1.000 KM.

– Potom je u septembru, njih pola, odnosno njih šest dobilo jednokratnu novčanu pomoć, dakle oni koji imaju redovne linije i prevoze putnike, đake i radnike. Izostavljeni su prevoznici koji imaju vanlinijski prevoz, odnosno prevoze samo radnike i đake, iako su oni u težoj situaciji jer tri mjeseca kasni plaćanje njihovih računa od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS. Zanima me zašto su oni izostavljeni i zašto su različiti aršini – upitala je Radakovićeva.

Ona je upitala i zašto od 2013. godine nije bilo usaglašavanja opštinskih, gradskih, i prigradskih linija jer prevoznici koji se sufinansiraju iz gradskog budžeta nemaju regularan red vožnje.

Kabić joj je odgovorio da od 2018. kada je istekla Odluka o javnom gradskom prevozu niko nije pristupio izmjeni ili izradi nove odluke.

– Javni prevoz na području grada je u jako složenoj situaciji. Prije svega prevoz se nije vozio po linijama jer je kovid uradio svoje pa su vožene linije, ne znam ni ja koliko puta dnevno osim onoga koliko je predviđeno. Mi smo održali nekoliko sastanaka sa prevoznicima, pokušavali smo naći najadekvatnije rješenje do izrade nove odluke. Tražili smo i mišljenje relevantnih institucija sa područja Republike Srpske i Srbije, na koji način organizovati javni prevoz i na koji način dodijeliti linije sa subvencijama grada Prijedora ili bez subvencija – naveo je Kabić.

On je dodao da je razgovarano i sa prevoznicima, ali da su problem linije koje sigurno nisu rentabilne.

– Postoje linije koje i kada dodijelite i odredite subvenciju, a taj prevoznik koji dobije tu liniju mora ući u zakonske okvire posjedovanja vozila kojim prevozi. On će se kreditno zadužiti i za dvije godine neće biti nikoga tamo da stane. Šta ćemo onda, gasiti liniju? Čovjek se kreditno zadužio, ima obavezu prema banci, kompleksna problematika-rekao je Kabić.

Dodao je da je Grad pomogao prevoznicima koji prevoze đake, ali da se svakodnevno za pomoć obraćaju i ostali prevoznici.

Prema procjenama Gradske uprave potrebno je oko 200.000 KM godišnje iz gradskog budžeta za održavanje prevozničkih linija koje nisu isplative. Kabić je najavio da će se pred odbornicioma naći nova Odluka o javnom gradskom prevozu.

srpskainfo.com