poljoprivredaOd 3.014 poljoprivrednih gazdinstava u Prijedoru, koliko ih je bilo registrovano u APIF-u u oktobru 2013. godine, samo 747 obnovilo je upis u registar odnosno registrovalo komercijalno ili nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo do oktobra 2014. godine.

“Pretpostavka je da ovako nizak broj registrovanih gazdinstava leži u primjeni Zakona o doprinosima koji nije usklađen sa ostalim zakonskim rješenjima koja bi trebalo da regulišu i prava po osnovu datih obaveza u poljoprivredi – na adekvatno ostvarivanje penzionog staža i zdravstvenog osiguranja”, navodi se u informaciji Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Smanjen broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava uzrok je i smanjenoj realizaciji podsticaja iz gradskog budžeta, gdje je od pola miliona maraka za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, planiranih za 2014. godinu, utrošeno nešto više od 346.000 KM.

“U toku 2014. godine iznos realizovanih sredstava niži je od realizovanih 380.213 KM u 2013. godini, a u svim proizvodnjama evidentan je i manji broj prijava korisnika. Na smanjenje broja prijava uticala je, pored ekonomske krize, i obnova registracije gazdinstava u APIF-u”, stoji u informaciji o realizaciji Programa korištenja sredstava za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2014. godini

Po različitim osnovama unutar ovog programa su lani 273 prijave, od kojih su pozitivno riješene 252, proizvođačima je isplaćeno 238.441 KM podsticaja, za rad udruženja poljoprivrednih proizvođača i sponzorstvo manifestacija izdvojeno je 5.981 KM, dok je za subvencije kamata na kredite i na troškove protivgradne zaštite utrošeno 107.870 KM.

“Najveći broj realizovanih zahtjeva korisnika je podnesen i pozitivno realizovan u oblasti stočarske proizvodnje, dok je broj zahtjeva za regresiranje novokupljene mehanizacije umanjen u odnosu na prethodne godine, što se može tumačiti trenutnom ekonomskom situacijom”, navodi se u informaciji.

Od ukupno realizovanih sredstava, najveći dio izdvojen za podsticaje i razvoj u poljoprivrednoj proizvodnji 150.139 KM, sredstva namijenjena voćarskoj i plasteničkoj proizvodnji, kao i regres za obnovu mehanizacije, realizavani su u planiranim okvirima, a ugovorene obaveze prema Protivgradnoj zaštiti Republike Srpske izmirene su u potpunosti, iako je 2014. godina usljed vremenskih nepogoda bila izuzetno teška za poljoprivrednu proizvodnju.

SRNA