U manastiru Miloševac kod Prijedora u toku je Sveta arhijerejska liturgija, koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije zajedno sa episkopom banjalučkim Јefremom.

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke, kao i mnogobrojni vjernici.

Liturgiju saslužuje više sveštenomonaha, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.

Na početku liturgije pročitano je pismo dobrodošlice patrijarhu u kojem se navodi da je poseban blagoslov da srpski patrijarh u manastiru Miloševac služi prvu Svetu arhijerejsku ligurgiju, uz želju da se što prije ovdje prisluži kandilo monaško molitvenog života.

– Neka današnja prva molitva u hramu bude blagosloveni uvod u novi početak davno započete duhovne misije ove svetinje – navodi se u pismu dobrodošlice.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

RTRS