Opozicione partije u Republici Srpskoj najavile su da će do petka postići dogovor o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Prijedora na izborima, koji će u tom gradu biti održani 12. decembra.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je cilj da bude napravljena velika koalicija stranaka opozicije koja će se okupiti oko jednog kandidata.

– To će biti kandidat koji pobjeđuje u Prijedoru, što je važno i za Prijedor i za Republiku Srpsku – rekao je Borenović na konferenciji za novinare poslije sastanka koji su u Istočnom Sarajevu održali predstavnici SDS-a, PDP, DNS-a i SPS-a.

Na sastanku je razgovarano i o zahtjevima koje su opozicione stranke iz Republike Srpske uputile sa protesta održanog 2. oktobra u Banjaluci i danas su, prema riječima Borenovića, zaključili da od njih neće odustati.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je na sastanku razgovarano i o načinu vraćanja nadležnosti Republici Srpskoj, te je istakao da se opozicija “snažno protivi svakoj aktivnosti koja dovodi u opasnost Republiku Srpsku i BiH”.

On je dodao da će podržati isključivo “legitimno prenošenje nadležnosti, a to je u parlamentu BiH”.

– Nemamo problem sa prenosom nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku, ali one moraju biti legitimne. Jednostrane odluke koje bi prizivale rat su neprihvatljive. Nemamo ništa protiv, ali postoji način kako se to radi. Nasilno, bilo koji koraci koji bi doveli u pitanje živote ljudi, su neprihvatljivi – izjavio je Šarović.

Šarović je naveo da će širi sastanak opozicionih stranaka biti održan u ponedjeljak, 25. oktobra, u Banjaluci.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zadovoljan je što su opozicione partije dogovorile danas da imaju jednog kandidata na vanrednim izborima u Prijedoru.

Nešić je naveo i da neće “dovesti u pitanje postojanje same Republike Srpske”.

– Želim da građanima BiH i Republike Srpske pošaljem jasnu poruku da rata u BiH neće biti, jer ga mi nećemo dozvoliti, ni međunarodna zajednica koja je prisutna ovdje na svaki način – rekao je Nešić.

srpskainfo.com