pd klekovaca-kamnisko savinjske alpe 1Planinari našeg planinarskog društva „Klekovača“ su 12-13 marta 2014. godine boravili na Kamniško-Savinjskim Alpama u Sloveniji. Na pohodu je učestvovalo 35 planinara. Pored članova našeg društva tu je bilo i nekoliko planinara iz PAK „Summit“ Banja Luka i PD “Vilenska vrela” Kneževo. Ovo je peti uspon našeg Društva na Kamniške Alpe i jedno smo od rijetkih Društava koji odlaze u inostranstvo na planinarske uspone.

Iz Prijedora se krenulo u rano subotnje jutro put Alpa. Oko 12 časova smo stigli u Ljubljanu da bismo obnovili planinarsku opremu. Kako je dan odmicao valjalo je razmišljati i o spavanju pa smo krenuli prema planinarskom domu “Moravče” (658m). U planinarskom domu nas je dočekao naš domaćin i dragi planinar Sead Ćurak. Nakon kraćeg odmora otišli smo u kraću šetnju na Pivkelj turn (880m) na čiji vrh je Sead još prije četiri godine iznio kutiju sa pečatom i zvono kojim valja pozvoniti za sreću. Spustili smo se pored crkve sv. Stošije prema planinarskom domu. Sa platoa crkve se vidi masiv Kamniško-Savinjskih Alpa, planina Menina koja nam je sutrašnji cilj i vrhovi koje smo ranije obilazili: Brana, Grintavec, Ojstrica, Raduha.

pd klekovaca-kamnisko savinjske alpe 2Veče u planinarskom domu je uvijek puna pjesme i veselja. Najvažniji dio planinarske opreme je gitara koju nismo smjeli izostaviti tako da je bilo zaista veselo u domu. Našem domaćinu smo uručili reprint knjige “Planine Bosne i Hercegovine” iz 1935. godine koji je uradio naš stari planinar Mile Gnjatović. Sead je našem društvu poklonio monografiju PD “Matica” Ljubljana koja je izadata u povodu 120 godina društva.

U nedjelju u jutro krenuli smo na uspon prema planini Menina i vrhu Vivodnik (1508m). Pridružili su nam se naši drugari planinari iz Slovenije (Nisa, Nika i Senad). Uspon je trajao oko tri sata. Mislim da nikad nismo imali priliku kao sada da hodamo proplanicima punim krokusa, ljubičica, jagorčevina, divljeg jorgovana. Bilo je mjesta gdje smo ugledali nekakve bijele i hladne tepihe ali smo se vrlo brzo prisjetili da je to snijeg – zaboravili smo ga; jer kad je bio lanjski snijeg?

Meteorolozi su predviđali, da li na osnovu nauke ili na osnovu nagađanja, kišno vrijeme ali nas je ipak dočekalo lijepo vrijeme na vrhu. Razvili smo naše barjake i ponosito se fotografisali i čestitali jedni drugima. Na vrhu postoji i drvena osmatračnica sa koje se vidi veći dio Slovenije (kako i ne bi). Silaskom sa vrha uputili smo se ka planinarskom domu na Menini (1453m) koji je dom II kategorije sa prelijepom okolinom. Tu smo napravili duži odmor, ručali i nastavili smo se spuštati prema autobusu divnim krajolikom Alpa punim pašnjaka i stada kao da je “Hajdi” ovdje izašla iz pera.

Sljedeći naš odlazak na Alpe će biti na zahtjevan vrh Planjava u junu ove godine.
Vodiči na pohodu su bili: Duško Vujičić i Marko Sarić.

PD „Klekovača“ Prijedor