U prvoj nedjelji početka nadzora nad influencom u ovoj sezoni, domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 1.655 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je registrovano 2.099 slučajeva oboljenja sličnih gripi (ILI).

Ubolnicama u Republici Srpskoj u ovoj sedmici prijavljeno je 18 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), i to 11 u Opštoj bolnici Prijedor i sedam u Opštoj bolnici Gradiška.

U 40. nedjelji nije vršeno testiranje na viruse gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– Prema podacima sa kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost virusa influence je na vansezonskom nivou. Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo. Pored redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, jako je važno često provjetravati prostorije. Dio opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju – poručuju iz IJZ RS.

srpskainfo.com