Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji je će do izbora obavljati funkciju gradonačelnika Prijedora najavio je na današnjoj pres konferenciji da će narednih par mjeseci javno pričati o kriminalu, nezakonitim radnjama, utajama porezama, nesavjesnom radu u službi.

On je potvrdio i da za sve svoje poteze ima podršku predsjednika gradskih odbora koji čine skupštinsku većinu.

U nastavku konferencije Kovačević je medije informisao da inspektori Poreske uprave ponovo kontrolišu dug prijedorskog Centra za socijalni rad /CSR/po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu oko milion i po KM.

On je podsjetio da je ovaj dug nastao tokom prethodnih godina i da je zbog toga predao krivičnu prijavu Tužilaštvu Prijedor protiv svih bivših direktora CSR, šefova stručnih službi i bivših gradonačelnika, koji su kako tvrdi za ovo znali.

“Mislim da je neko svjesno svih ovih godina razvlačio taj slučaj, da je znao da pisanjem žalbi neće dobiti ništa osim što će taj postupak trajati godinama i uzrokovati štetu koja nije par stotina hiljada maraka, nego 1.532.613,77 KM. Sada imamo treći put rješenje Poreske uprave i imamo kamatu svaki dan od 0,03 odsto odnosno 450 KM svaki dan”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je Grad u dilemi kako ovo platiti i da nije fer da to sada plate svi građani Prijedora, a da se zna ko je napravio taj dug.

“U obrazloženju inspektora stoji da je ovo klasično nepridržavanje zakonskih odredbi, kako onda može biti da neko ne poštuje zakon, a da pri tom nije napravio prekršaj ili krivično djelo, a svaka šteta preko 10.000 KM jeste krivično djelo. Pitanje za Tužilaštvo je koliko će njima trebati vremena da se oglase. Ako je neko kriv za ovo, onda ne treba platiti grad, neka se plijeni imovina onoga ko se proglasi krivim”, rekao je Kovačević.

On je dodao da se za to trebaju teretiti oni koji su za to znali, a čije je funkcije on ranije naveo u krivičnoj prijavi.

“Sa pitanjem imovine Centra za socijalni rad ću se lično zabaviti u narednom periodu pa ćemo vidjeti koliko Centar ima imovine, gdje je, u kakvom stanju i kako se sa njom raspolaže, je li bilo prodaje stanova, kome, da li je ispoštovana procedura pri prodaji tih stanova, je li bilo kupovine zemljišta, je li bilo otuđenja prije nego što je Centar ušao u vlasništvo. Sve ćemo pogledati pa ćemo vidjeti šta je ko radio, ali ovo će biti političke, a ne privatne afere, to je odvratno”, izjavio je Kovačević.

On je dodao i da Gradska uprava mora sutra da plati oko 436.000 KM duga po osnovu obračunatog PDV-a za naplaćene usluge parking servisa.

“To rješenje je stiglo juče i kako je najavaljeno sutra će nam sa računa skinuti taj iznos i ako se sa računa počne skidati i dug CSR na računu neće ostati ništa i to će biti afera, ali čija”, zapitao se Kovačević.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić pojasnila je da ovaj dug nije nastao zbog pogrešnog knjiženja već zbog pogrešnog tretiranja.

“Usluga parkiranja je prihod koji može biti konkurentan, odnosno može se pojaviti još neko za takvu ulsugu, takav prihod mora biti oporezovan. Skupština je donijela odluku da je prihod od parkiranja komunalna taksa i kao takva nije oporezovana. Uprava za indirektno oporezivanje je radila kontrolu i utvrdila da se to ne treba tretirati kao komunalna taksa već prihod koji je trebao da bude oporezovan,” izjavila je Kunićeva.

Ona je demantovala objave pojedinih medija da Grad Prijedor neće dobiti garanciju Republike Srpske na kreditno zaduženje od 20 miliona KM.

“Kada se izabere ponuđač, šalje se zahjev Ministarstvu finansija da Republike Srpske izda pisanu garanciju, s obzirom da je još uvijek tender javne nabavke u toku, nismo mogli pisati zahtjev, tek kada se to završi, mi ćemo ići sa zahtjevom prema Ministarstvu da nam se odobri garancija za ovo kreditno zaduženje što ne znači da mi nećemo ovu garanciju dobiti. Sobzirom da u momentu raspisivanja javne nabavke nismo imali pisanu garanciju mi smo tada smatrali da je najbolje da tu informaciju sa portala javnih nabavki povučemo”, pojasnila je Kunićeva.

prijedorgrad.org