Pred Sudom Bosne i Hercegovine Odbrana je u završnoj riječi zatražila da Đuro Adamović bude oslobođen jer nije dokazano da je počinio zločine kod Prijedora kako je to navedno u optužnici Državnog tužilaštva.

U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju za ratne zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine, Odbrana Đure Adamovića tvrdila je da su svjedoci Tužilaštva BiH različito opisivali optuženog i da ga nisu poznavali.

Branilac Radovan Stanić kazao je kako svjedok Fikret Kadirić nije poznavao Adamovića, te da je u svom iskazu navodio stvari koje se ne nalaze u činjeničnom opisu optužnice. On je rekao da postoji sumnja utjecaja na svjedoka kako bi vojnika kojeg opisuje u svjedočenju imenovao kao optuženog.

Prema optužnici, Adamović je s Rankom Babićem i Bratislavom Bilbijom učestvovao u ubistvu dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, koje su mučene i ubijene na kućnom pragu, kao i odvođenju tri osobe u nepoznatom pravcu.

Odbrana se osvrnula i na iskaz svjedoka “A”, za koji tvrdi da je pun nelogičnosti i protivrječnosti. Što se tiče svjedoka “C”, kako je kazao Stanić, on u ranijim iskazima nije spomenuo njegovog branjenika, te da ga prvi put spominje tek na glavnom pretresu.

Svjedok “C” je, prema riječima branioca, osporio sam sebe tvrdeći “kako je poznavao Adamovića”, dok je također rekao kako “nije poznavao ljude”, govoreći o srpskim vojnicima koje je vidio.

Svjedokinja Fatima Ališković, prema Odbrani, nije mogla znati optužene, ali joj je “sugerisano da spomene Đuru”. Prema Stanićevoj završnoj riječi, tužilac je čitao zapisnik iz istrage koju je vodio istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je inače zet svjedokinje Ališković.

Branilac Stanić je kazao kako spomenuta četiri svjedoka nisu identifikovala optuženog tokom saslušanja, te da se povezivanje nadimka “Đurica” sa imenom Đure Adamovića dešava tek u sudnici. Također, pročitani iskaz Ćamila Ališkovića, preminulog svjedoka, Odbrana je u završnoj riječi ocijenila kao “najobičniju laž”.

Odbrana je na kraju istakla da nijedan svjedok Tužilaštva BiH nije znao Adamovića, te kako smatra da je ispravna odluka Suda Bosne i Hercegovine samo oslobađanje od optužbe jer nije dokazano da je uradio ono što mu se stavlja na teret.

Đuro Adamović je rekao kako “nije njegovo da laže” i da mu je žao zbog “ovakvih konstrukcija istražiteljstva”.

Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 16. novembar.

detektor.ba