Vlada Republike Srpske neće garantovati za kredit od 20 miliona maraka za koji je Grad Prijedor ušao u proceduru nabavke ušao dok je na njegovom čelu bio Dalibor Pavlović.

Konkretno, prije više od mjesec dana raspisan je tender kojim Grad Prijedor potražuje kredit od 20 miliona maraka, koji bi zajedno sa kamatama i troškovima iznosio čak oko 25 miliona KM.

U tadašnjoj tenderskoj dokumentaciji tada je stajalo da je način obezbjeđenje kredita garancija Republike Srpske.

Međutim, u poslednjim izmjenama tenderske dokumentacije navodi se da se iz tehničke specifikacije u dijelu „uslovi plasiranja kredita“ brišu riječi „garancija Republike Srpske“.

„U Nacrtu ugovora u članu 7. brišu se riječi „Garanciju Republike Srpske“, navedeno je i u izmjenama tenderske dokumentacije.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao Pavlović je kredit potraživao na deset godina, sa grejs periodom od godinu dana, a većinu sredstava planirao je potrošiti na refinansiranje postojećih obaveza prema kreditima komercijalnih banaka, dok bi drugi dio bio utrošen na kapitalne investicije.

Za refinansiranje obaveza predviđena je suma od više od 13 miliona maraka, dok su za kapitalne investicije planirali trošenje gotovo 7 miliona KM.

Kada su u pitanju kapitalne investicije najviše novca je planirano za infrastrukturu industrijske zone „Aerodromsko naselje“ za šta će, ukoliko im kredit bude odobren, biti izdvojeno čak 1,4 miliona maraka, dok je za uvođenje i obnovu sistema javne rasvjete predviđeno 1,2 miliona KM.

Za rekonstrukciju ulice Majora Milana Tepića grad planira izdvojiti čak 800.000 maraka, a isto toliko i za ugradnju reflektora na stadionu „Rudar“, dok je za infrastrukturu u „Celpaku“ predviđeno 600.000 KM.

Važno je napomenuti i da je Dalibor Pavlović za gradonačelnika Prijedora izabran na lokalnim izborima 2020. godine. Nakon što su se u javnosti nedavno pojavile njegove privatne, skandalozne fotografije predsjednik SNSD-a (čiji je član i Pavlović), Milorad Dodik zatražio je Pavlovićevu ostavku. Njegove ostavka je od ponedjeljka postala zvanična, a očekuje se da CIK BiH u Prijedoru raspiše vanredne izbore na kojima će se birati novi gradonačelnik tog grada.

capital.ba