U LJubiji kod Prijedora sutra će biti odigrana šahovska simultanka na 30 tabli povodom jubileja 60 godina od simultanke koju je legendarni Bobi Fišer odigrao sa ljubijskim rudarima.

Iz Centra za unapređenje i razvoj šaha “Gambit” iz Banjaluke najavljeno je da će meč na 30 tabli odigrati velemajstor Dalibor Stojanović iz Bijeljine, koji je član Olimpijske reprezentacije BiH, dva puta seniorski šampion Republike Srpske, omladinski prvak Evrope u ubrzanom šahu, te višestruki kadetski i omladinski prvak Srspke i BiH.

Stojanović je u ekipnom šahu šampion BiH i učesnik Evropskog kupa šampiona.

Među prijavljenim učesnicima ovog događaja je i Boro Praštalo iz LJubije /81/ koji je 1961. godine bio učesnik Fišerove simultanke kao radnik rudnika LJubija.

U oktobru 1961. godine, nakon učešća na prestižnom turniru na Bledu, gdje je, bez izgubljene partije, zauzeo drugo mjesto iza Rusa Mihaila Talja, šampion Amerike Bobi Fišer /kasnije prvak svijeta u šahu/, odigrao je u LJubiji simultanku sa rudarima.

Ko je i kako dogovorio taj meč u malom rudarskom mjestu pokraj Prijedora ostalo je nepoznanica.

Prema izjavama svjedoka, simultanka je odigrana u Domu kulture, a dogovoreno je da Fišer odmjeri snage sa trideset rudara, šahista.

Međutim, po dolasku u LJubiju mladi Fišer osjetio je jake bolove u donjem dijelu stomaka. Uprkos tome, odigrao je meč i jednostavno odnio 29 pobjeda, uz samo jedan remi.

Najzaslužniji za realizaciju sutrašnjeg događaja je likovni umjetnik iz Prijedora Vladimir Knežević uz podršku grada Prijedora, RŽR “LJubija” i Šahovskog saveza Republike Srpske.

Početak simultanke je zakazan za 12.00 časova u LJubiji.