Suđenje Dreni Marin, sutkinji Okružnog suda u Prijedoru koja se tereti za povredu zakona od strane sudije, odnosno omogućavanje pribavljanja koristi svojoj sestri, počeće danas u Okružnom sudu u Banjoj Luci, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Okružni sud u Banjoj Luci je u odgovoru BIRN-u BiH naveo da će glavni pretres u ovom predmetu početi 7. oktobra, u 09:00 sati.

BIRN BiH je ranije pisao da je ovaj sud u julu potvrdio optužnicu protiv sutkinje Marin.

Sutkinja u Prijedoru optužena da je sestri namještala predmete

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske tereti Marin da je od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine, u vršenju dužnosti sudije Osnovnog suda u Prijedoru, u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnih lica, s ciljem da pribavi korist svojoj sestri S.Z., advokatici iz Prijedora, donijela nezakonita rješenja kojima ju je postavljala za branioca maloljetnih lica po službenoj dužnosti.

Na taj način, navodi se u optužnici, S.Z. su, na ime troškova zastupanja – odbrane, isplaćivane nagrade iz budžetskih sredstava suda i tako pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu većem od 7.285 konvertibilnih maraka (KM).

“Donošenjem nezakonitih rješenja osumnjičena je povrijedila odredbe Zakona o krivičnom postupku koje su bile na snazi u trenutku preduzimanja procesne radnje, odnosno donošenja rješenja, kojim je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena”, saopšteno je ranije iz Republičkog javnog tužilaštva.

Ranije su iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) potvrdili za BIRN BiH da su zaprimili odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom se Drena Marin udaljava od vršenja dužnosti sudije Okružnog suda u Prijedoru do okončanja krivičnog postupka.

detektor.ba