40. sjednice Štaba za vanredne situacije Grada Prijedora za 2021. godinu

Gradski Štab za vanredne situacije je potvrdio da je u posljednjih nekoliko dana došlo do značajnog porasta broja pacijenata koji se javljaju u ARI ambulantu Doma zdravlja Prijedor i kovid ambulantu bolnice „Dr Mladen Stojanović“.

Iz tog razloga Gradonačelnik je ustupio dodatni prostor u okviru objekta Savjeta mjesne zajednice Urije, gdje je i smještena kovid ambuilanta, kako bi se proširili kapaciteti iste.

Priliv pacijenata u ari i kovid ambulanti je zabrinjajući, te Štab upućuje apel građanima da se vakcinišu i time zaštite svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i prijatelja, i time doprinesu kampanji sprečavanja širenja virusa korona u našem gradu.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor potvrđeno je da je trenutno 105 građana pozitivno na virus korona, do sada se od posljedica oboljenja virusom korona oporavila 2.024 pacijenta, 131 lice je preminulo, trenutno je u kućnoj izolaciji 375 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za ukupno 9.330 lica.

U školama na području grada Prijedora pozitivna su 23 učenika i 3 nastavnika, a 94 učenika i 4 nastavnika su u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima.

Klinička slika oboljelih učenika je sa blažim simptomima. U prijedorskoj bolnici je trenutno 42 pacijenata koji se liječe od oboljenja izazvanih virusom korona.

Prvu dozu vakcine protiv virusa korona je primilo 16.406 građana, a dok su drugom dozom revakcinisana 15.022 građanina.

Inspekcijski nadzori i nadzori i kontrole policije i komunalne policije su redovni i u skladu sa republičkim mjerama.

Zaključak je da je rad ugostiteljskih objekata uredan i da nema kršenja propisanih epidemioloških mjera. U Dječijem vrtiću „Radost“ danas je prisutno oko 70% djece, što je prosjek za ovo doba godine.

Aktivnosti koje su organizovane u okviru obilježavanja „Nedelje djeteta“ pod sloganom „Zajedno možemo sve“ su u skladu sa epidemiološkim mjerama i pokazalo se da iste izuzetno pozitivno utiču na djecu i bliskost ustanove sa roditeljima.

Vrtić će nastaviti sa organizovanjem različitih aktivnosti za djecu u skladu sa epidemiološkim mjerama, a koje su bile redovne i raznovrsne prije pandemije.

Vrtić svakodnevno vrši dezinfekciju svojih prostorija.

Svakako, preporuke su za češće pranje ruku djeci i dezinfekcija prostorija u kojoj djeca borave.