Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je juče da izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine pokazuje da je budžet stabilizovan i najavio da će predstojećim kreditom biti dodatno ojačan i da će se moći krenuti u realizaciju infrastrukturnih projekata.

“Velikim trudom, zalaganjem, uštedama, pomoći Vlade Republike Srpske za jedan infrastrukturni projekat i IRB-a od 100.000 KM za hladnjaču u Omarskoj, nerealizacijom mnogih projekata koje smo planirali, vraćanjem dugova, uštedama na velikom broju ugovora koje smo imali, zaista smo uspjeli da ostvarimo 850.000 KM sredstava koja su nam jako bitna, a u neku ruku to možemo nazvati i suficitom”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru nakon današnjeg dijela sjednice Skupštine grada Prijedora.

On je ponovio da se u infrastrukturne projekte nije moglo krenuti zbog deficita od 4,2 miliona maraka i pristizanja sudskih presuda na štetu budžeta grada od 1,1 milion maraka.

“Plašimo se duga Centra za socijalni rad od 1,6 miliona maraka, koji može biti i veći, kao i najnovijeg nalaza revizije Uprave za indirektno oporezivanje BiH od prije dva-tri dana da je grad dužan 433.000 KM sa PDV-om poreza za parking koji u posljednjih pet godina nije plaćan. Iz kojeg razloga prethodna vlast se nije odlučila da plati te parkinge, zaista nam nije jasno, ali to je nešto što potencijalno može da optereti budžet”, dodao je Pavlović.

On je podsjetio da je početkom jula Skupština grada donijela odluku da se grad kreditno zaduži za 20 miliona maraka i da se tim kreditom dijelom finansiraju projekti, a dijelom refinansiraju postojeća zaduženja čime bi se mjesečna rata smanjila sa 380.000 KM na 220.000 KM i tako oslobodilo 1,5 do dva miliona KM godišnje.

“Jedini je problem što do sada nismo mogli raditi projekte koje smo planirali budžetom, ali uspjeli smo početi Ulicu majora Milana Tepića, cestu u industrijskoj zoni, raspisali smo tender za neke vodovode, idemo u zajedničke projekte se Federalnim ministarstvom /raseljenih osoba i izbjeglica. Puno planova imamo do kraja godine, ali sve je to zahvaljujući domaćinskom odnosu prema budžetu. Sa današnjim datumom nismo dužni nikome ništa. Izmirili smo sve dugove i imamo oko 1,4 miliona maraka na računu”, zaključio je Pavlović.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević rekao je da je izvještaj o šestomjesečnom izvršenju budžeta pokazao da ne stoje tvrdnje da u budžetu nema sredstava i da su ostavljeni veliki deficiti, dodajući da sredstava ima i da pristižu redovno.

Sa predloženog dnevnog reda sjednice povučen je nacrt rebalansa budžeta budući da se još uvijek čeka Ministarstvo finansija bez čije saglasnosti Skupština ne može odlučivati o ovom dokumentu, a gradonačelnik je povukao i dvije tačke “Vodovod” kojima je, između ostalog, bilo predviđeno pojeftinjenje usluga ovog preduzeća za zanatski sektor, a poskupljenje za sve ostale kategorije potrošača, uz obrazloženje da su materijali kasno dostavljeni odbornicima.

Pored aktuelnog časa, odbornici su informisani o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Skupština grada Prijedora imenovala je novu Gradsku izbornu komisiju na period od sedam godina, budući da je dosadašnjoj istekao mandat.

Putem javnog konkursa izabran je Željko Škondrić, koji je i u proteklih sedam godina obavljao dužnost predsjednika, dok su novi članovi Nada Zorić, Admira Kličić, Želimir Kos, Branko Anđić, Alma Bektić i Saša Bajrić.

Termin nastavka sjednice, od čijih 46 tačaka su juče završene četiri, biće naknadno određeno.

prijedorgrad.org