U nedjelju, 26. septembra, manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” bila je u Banatu: u Kikindi, Sečnju i Zrenjaninu.

Kikindski dio manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” počeo je prijemom u kabinetu gradonačelnika Nikole Lukača za goste iz Prijedora, Mirsada Duratovića, predsjednik Skupštine grada, Rade Rosića, vd.načelnika Odjeljenja za privredu i preduzetništvo i Danijela Egića, vd.načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj , i iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji: Branka Kovačevića, samostalnog stručnog saradnika i Ane LJutić, višeg stručnog saradnika, koja je gradonačelnika i goste iz Prijedora pozdravila u ime Predstavništva i šefa Predstavništva Mlađena Cicovića.

“Zahvaljujemo se gradonačelniku Kikinde na podršci i učešću u realizaciji naše manifestacije, koju ove godine organizujemo po deveti put uvijek u želji da kroz različite programe iz kulture, umetnosti, nauke, prosvete i privrede predstavljamo Srbiji našu Republiku Srpsku. Ovogodišnja manifestacija se od prethodnih razlikuje po novom programu kojim želimo da podstaknemo saradnju i bratimljenje opština i gradova iz Srbije i Srpske, i da predstavimo dobre primjere onih koji su već zabratimljeni i imaju odličnu saradnju kaošto su Kikinda i Prijedor”, istakla je Ljutićeva

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač se zahvalio Predstavništvu što je Kikinda ušla među 11 gradova ovogodišnje manifestacije i time otvorila mogućnost za dalji razvoj i saradnju između opština i gradova i izrazio želju za dalje učestvovanje i podršku manifestaciji “Dani Srpske u Srbiji”.

“Vreme je da započnemo novo poglavlje u našoj saradnji, da preuzmemo sva iskustva iz prethodnih viđanja, da konkretizujemo korake, odnosno da za početak preko kulture i turizma započnemo nešto novo i lepo u našim životima. Takođe, imamo dosta projekata koji će mnogo značiti građanima oba grada i to ćemo realizovati na obostrano zadovoljstvo. Bio sam gost u Pijedoru i video kako oni to na jedan veoma lep način rade, tako da smo se i mi potrudili da budemo dobri domaćini. Nama je sada najvažnije da naša deca putuju i vide druge predele, da razmenimo nešto iz oblasti obrazovanja, kao i da učeničke razmene što pre realizujemo, jer smo isti narod, isti nam je jezik; granicu je lako preći, a činjenica je i da u Kikindi živi veliki broj ljudi koji su poreklom iz Potkozarja, da još više promovišemo i naučimo dodatno našu kulturu, tradiicju i običaje. Imamo plan da preko sporta i škola što više zbližimo decu i to nam je veoma važno” rekao je Lukač.

Uz kikindskog gradonačelnika, o budućoj saradnji sa gostima razgovarali su Mladen Bogdan, predsjednik Skupštine grada Kikinde, Saša Tanackov, član Gradskog veća zadužen za privredu i investicije i LJuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora, zadovoljan prijemom i razgovorima, je rekao da je ovo nastavak jedne dugogodišnje saradnje između Prijedora i Kikinde.

“Gradonačelnik Kikinde posjetio je u maju Prijedor kada smo imali našu manifestaciju posvećenu Danu grada. Tada smo dogovorili neke konkretnije aktivnosti, kako bi ovu zaista lijepu saradnju sa teoretskog prebacili na praktični dio. To se prije svega misli na poljoprivredu, jer je Kikinda poljoprivredni kraj koji sigurno može mnogo toga da nam ponudi. Mislim da je i oblast preduzetništva i privrede veoma interesantna gdje takođe možemo mnogo toga zajedničkog da uradimo” poručio je Duratović.

U Narodnom pozorištu Kikinde prijedorsko pozorište je prikazalo predstavu “Sve o ženama” Mire Gavrana u režiji Darka Cvijetića. Igrali su: Sabina Halilović, Mirela Predojević i Jelena Seksen. Gosti i domaćini su zajedno došli na predstavu.

prijedorgrad.org