U Prijedoru je danas povodom evropske kampanje “Dan bez automobila 2021” na tri časa bio zatvoren saobraćaj za motorna vozila u najužoj gradskoj zoni, a ulicama su prodefilovali mališani iz Dječijeg vrtića “Radost”.

Vaspitač Biljana Pavlović rekla je da vrtić svakodnevno podržava ovu akciju i da se djeca svakodnevno motivišu na zdrave navike života kako kroz ishranu tako i kroz vidove kretanja.

“To je motivacija da se što više vozi bicikl, da pješače, da voze trotinete i djeca sve češće dolaze i u predškolsku ustanovu tim sredstvima. I roditelji su o tom pitanju jako osviješteni i djeca vrlo rado pristaju na taj vid kretanja jer je kretanje osnovna potreba predškolskog uzrasta”, pojasnila je Pavlovićeva.

Ona je dodala da je u današnjem defileu učestvovalo pet vrtićkih grupa sa po 20 do 25 djece koja su vrlo rado prihvatila poziv i s nestrpljenjem čekala početak.

Branko Švraka iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove rekao je da se od 16. do 22. septembra obilježava Evropska sedmica mobilnosti, a danas Dan bez automobila.

“Cilj ove manifestacije je da se promijeni svijest kod ljudi, da se smanji upotreba vozila u gradskom području, da se promovišu drugi vidovi transporta, javni prevoz, prije svega autobuski, te biciklizam i pješačenje”, pojasnio je Švraka.

On je dodao da je ove godine zbog epidemije manji broj učesnika.

“Ranijih godina je to bilo masovnije, a ove godine smo se odlučili samo za naše najmlađe”, naveo je Švraka.

Manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je najmlađim sugrađanima uručio male poklone.

Cilj evropske kampanje “Dan bez automobila 2021” je promocija alternativnih vidova saobraćaja.

prijedorgrad.org