Gradonačelnik grada Prijedora Dalibor Pavlović formiranje novih opština od pojedinih mjesnih zajednica ne doživljava kao cijepanje teritorije grada, već kao stvaranje nečeg novog i možda kvalitetnijeg.

Ovo je prvi čovjek grada na Sani naveo u pisanom odgovoru na pitanje šefa kluba odbornika DNS Gorana Predojevića da li gradonačelnik grada Prijedora podržava cijepanje teritorije Grada i formiranje novih opština.

– Mještani Omarske moj stav znaju od samog početka i tu sam decidan i jasan. Ako neko podržava formiranje opštine i ako u ovom slučaju MZ Omarska ispunjava sve zakonske preduslove, ja nemam ništa protiv. Međutim, to sad nije u nadležnosti Grada, već viših nivoa vlasti – naveo je Pavlović u odgovoru.

Putevi

Predojević je tražio i da se u ovoj građevinskoj sezoni asfaltiraju putni pravaci u MZ Donji Petrov Gaj, odnosno putni pravac od puta L-10 do SRC Gaj u dužini od 300 metara i putni pravac Gligići-Zdjelari u dužini od 650 metara koji povezuje MZ Donji Petrov Gaj i MZ Donji Petrov Gaj. On u svom pitanju navodi da su ovi pravci u prioritetu Savjeta MZ Donji Petrov Gaj.

Gradonačelnik Pavlović (SNSD) koji je bio i odbornik u Skupštini grada Prijedora od 2008. do 2020. godine i čija je partija bila u koaliciji sa DNS, dao je pisani odgovor i na ovo pitanje.

– Poštovani odborniče Predojević, žalosno je što Vaša politička partija u proteklih 16 građevinskih sezona nije uradila asfaltiranje navedenih putnih pravaca. Slažem se da su ne samo ti, već svi putni pravci prioritet svih mjesnih zajednica. I žalosna je činjenica u kakvom smo ih stanju zatekli nakon vaših 16 godina. Kao što možete da vidite obilazim sve mjesne zajednice i razgovaram sa građanima, tako ću to isto učiniti i u Donjem Petrovom Gaju. Nažalost, zbog zatečenog deficita u budžetu Grada koji je napravila prethodna vlast nismo u mogućnosti to da završimo u ovoj građevinskoj godini – zaključuje Pavlović.

Istrage

Predojevića zanima i šta je sa istragom o prisluškivanju gradonačelnika Pavlovića i istragom o propalim vakcianma u Domu zdravlja Prijedor.

Pavlović mu poručuje da ove istrage nisu u njegovoj nadležnosti i da je ovo pitanje za MUP i Tužilaštvo, te da vjeruje u ove institucije i očekuje da oba slučaju budu riješena.

Novi radnici

Na pitanje Predojevića koliko je radnika zaposleno u preduzeću „Komunalne usluge“ tokom ove godine, u pisanom obliku odgovara direktor ovog preduzeća Dalibor Grabež.

On navodi da preduzeće „Komunalne usluge“ trenutno ima zaposlena 164 radnika na neodređeno vrijeme i da je to je prosjek koji prati preduzeće duži niz godina.

– Određeni broj radnika na neodređeno vrijeme je zbog narušenog zdravstvenog stanja na bolovanju, što iziskuje angažovanje dodatne radne snage. Kao i ranijih godina u ovom periodu kada nam je povećan obim posla u određenim segmentima poslovanja kao što je odvoz komunalnog otpada, uređenje i košenje zelenih površina, manji građevinski radovi i određeni vanredni poslovi, primorani smo da angažujemo određen broj sezonskih radnika. Trenutno imamo oko 15 sezonskih radnika koji su angažovani prvenstveno na poslovima u uslužnim radnim jedinicama kako bismo stizali da izvršimo sve povjerene poslove. Sa ovim radnicima zaključujemo ugovore u trajanju od mjesec dana – objašnjava Grabež.

Dodaje da broj radnika oscilira na mjesečnom nivou zbog penzionisanja nekih od njih, te da se i oni suočavaju sa problemom odlaska radnika u inostranstvo.

– To utiče na proces rada u preduzeću, te iziskuje dodatne napore za traženjem kvalitetnog kadra posebno ako se radi o poslovima koji zahtjevaju specifičnu školsku spremu kao što su rukovaoci radnih mašina, mehaničari građevinski majstori, varioci, autoelektričari i slično – tvrdi Grabež.

Poručuju da je ovo preduzeće za prvih šest mjeseci poslovalo pozitivno i da redovno izmiruju sve svoje obaveze što im ostavlja mogućnost da mogu shodno potrebama i obimu posla angažovati određen broj sezonskih radnika.

Međutim, koliko tačno je tokom godine zaposleno radnika Grabež nije otkrio u svom detaljnom odgovoru.

Predojević je gradonačelniku Pavloviću uputio i pitanje da li se poštuju odluke i zakonski propisi u vezi sa glasnom muzikom iz ugostiteljskih objekata, odnosno remećenje javnog reda i mira.

Odgovor na ovo pitanje daje šef Odsjeka za inspekcijske poslove Aleksandar Bradić koji podsjeća da je remećenje javnog reda u nadležnosti policije. Navodi da će onaj ko narušava mir drugih na javnom mjestu od 15 do 17 sati i od 22 do šest sati ujutru korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih izvora, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala, kao što je motor, biti kažnjen novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM. Objašnjava da nivo buke kontroliše ekološki inspektor po zahjevima i pritužbama građana i utvrđuje okolnosti i činjenice.

Predojević je ova pitanja uputio gradonačelniku Pavloviću na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora.

srpskainfo.com