Veliki poetski čas u okviru 49. Književnih susreta na Kozari održan je na Mrakovici.

Položeni su vijenci na bistu tvorca “Stojanke majke Knežopoljke”, Skendera Kulenovića, čije ime nosi nagrada Susreta, kao i na spomenik na Mrakovici.

Veliki poetski čas na Mrakovici okupio je osam pjesnika iz Srpske i Srbije. Istakli su da susreti okupljaju ljude i značajan su pomen na prošlost.

– Kozara je jedan od tih književnih susreta, koji ostaje, koji se pameti, koji traje – rekao je Ranko Pavlović pjesnik iz Banjaluke.

Pjesnik Ljubivoje Ršumović naveo je da su pjesnici ti imaju tu slobodu da izmišljaju stvarnost i mnogo stvarnosti se dogodilo koju su pesnici izmislili.

– Zato, ovakva dostojanstva koja doživljava, recimo, pjesnik kao što je Skender Kulenović da se mi okupljamo, da razmišljamo o tome je velika stvar – rekao je Ršumović.

Književni susreti su ponos Prijedora, jer se tako čuva sjećanje na slavnu istoriju i slobodarski duh naroda Kozare, poručio je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

– Ovi književni susreti, koji se dešavaju toliko godina u gradu Prijedoru, su nam jako bitni, jer promovišu grad Prijedor, promovišu Republiku Srpsku i od velikog su značaja za sve kljiževnike koji žele, koji su učestvovali i koji će učestvovati u narednom periodu – nevao je Pavlović.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Književnih susreta na Kozari je pjesnik iz Dalja, Đorđe Nešić.

RTRS