Nova izdanja iz edicije “Ovjenčani”, čiji je izdavač Gradska uprava Prijedor, promovisana su sinoć u Pozorištu Prijedor, u okviru 49. Književnih susreta na Kozari.

Urednik izdavačke djelatnosti Književnih susreta Mladenko Sadžak izjavio je novinarima da je riječ o dvije nove knjige, izabranim djelima Stevana Raičkovića i Dragoslava Mihailovića.

“Objavljivanje je komplikovan proces jer moramo da nađemo autorska prava i priređivača u određenom vremenu, a težimo da svaka knjiga ima poznavaoca te materije”, rekao je Sadžak.

Promociji je prisustvovao književnik Matija Bećković koji je rekao da nema ljepše i važnije edicije od ove koju je pokrenuo Prijedor i koja je nazvana “Ovjenčani”.

“Ustvari su ovenčali Prijedor, taj grad koji je jedan među gradovima, a jedini koji se setio da tako jednu luksuznu i raskošnu ediciju pokrene i finansira i da tu objavljuje naše najbolje pisce”, rekao je Bećković.

On je dodao da će na kraju biti dovoljno da neko ima tu kolekciju i najljepšu biblioteku.

Redovni gost Književnih susreta na Kozari LJubivoje Ršumović izjavio je da se Prijedor, kao grad, prvi put pojavio kao izdavač i da pisci imaju neku vrstu lijepe obaveze da to poštuju.

“Knjigama u ovoj ediciji koju objavljuje Gradska uprava, Prijedor zapravo može da se podiči jer svim izdavačima kojima sam pokazao knjigu svi su puni hvale za ta izdanja”, rekao je Ršumović.

O dvije nove knjige iz Edicije “Ovjenčani” govorio je profesor Ranko Popović, koji je istakao da je o susretima na Kozari slušao sve u superlativu, ali da je pravi trag počeo da ostaje za njima tek kada je pokrenuta izdavačka djelatnost ove manifestacije.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izjavila je da je do sada objavljeno 11 knjiga iz ove edicije, koju čine izabrana djela autora slavodobitnika nagrada Književnih susreta na Kozari.

“Iz edicije `Tragovi` objavljena je knjiga `Književni susreti na Kozari 2015-2019`, a iz edicije `Svjedočenja` u izradi je monografija o Sretenu Stojanoviću”, dodala je Kasalovićeva.

U okviru ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari održano i Veče pjesnika zavičajnog kruga u okviru kojeg su nastupili pjesnici iz Prijedora i potkozarskih opština i gradova Dragana Kragulj, Željka Avrić, Fedor Marjanović, Vasilije Pačariz i Kristina Aleksić.

Susreti se nastavljaju večeras, kada će od 20.00 časova u Pozorištu Prijedora biti održava svečana akademija na kojoj će nastupiti svi učesnici susreta.

Domaćin i izvršni organizator 49. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” kompanija “Arcelor Mital Prijedor”.

prijedorgrad.org