Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv tri lica iz Prijedora zbog pronevjere 61.894 KM na štetnu Javne ustanove Mašinska škola Prijedor i grada Prijedora.

Lica Z.R. i S.Č. kao direktor i pomoćnik direktora škole, te M.Š. kao profesor matematike u ovoj školi, terete se da su od kraja 2013. do kraja 2015. godine protivpravno prisvojili taj iznos na način da su od polaznika Programa za obrazovanje odraslih u prostorijama škole preuzimali u gotovini novac za školarinu, zadržavali ga za sebe i nisu ga uplaćivali na račun posebnih namjena škole.

U optužnici su navedena imena 70 polaznika i novčani iznosi koje su uplaćivali za školarinu, a koji se kreću od 100 do 3.100 KM. Optužena trojka protivpravno je prisvojila novac i počinila krivično djelo pronevjera.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv lica R.M. iz Prijedora zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina. Lice se tereti da je u periodu od 15. marta 2014. godine do 9. marta 2019. godine, prodavao sekundarne sirovine nemajući ovlaštenje za trgovinu, iako je bio svjestan da mora imati odobrenje nadležnog organa.

Prijedorskoj podružnici Društva za otkup, primarnu preradu sekundarnih sirovina i trgovinu “C.I.B.O.S” Sarajevo optuženi je tokom šest godina prodao sekundarne sirovine u vrijednosti od oko 75.000 KM, a u martu 2019. godine u dvorištu kuće i na njivi koje koristi optuženi nađeno je 16 polovnih i rashodovanih motornih vozila u svrhu prodaje, a nemajući ovlaštenje za trgovinu.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv M.J. iz Prijedora koja se kao radnica prijedorske filijale “Sberbank” tereti za krivično djelo pronevjere.

Optužena je u periodu od 23. februara 2016. godine do 9. novembra 2018. godine, zaposlena kao blagajnik-likvidator, protivpravno prisvojila 40.463 KM na osnovu lažnih naloga koje je potpisivala umjesto petero klijenata, oštetivši za taj iznos klijente i banku. /k

SRNA