U prvih osam mjeseci ove godine Policijska uprava Prijedor evidentirala je deset slučajeva napada pasa na građane, što je duplo više nego prethodne godine. U policiji podsećaju da su svi vlasnici pasa dužni da poštuju Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca i Odluku o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine koje donose lokalne zajednice.

Prema riječima Danijela Muzičke, komandira Policijske stanice Prijedor jedan članom 30. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske je propisano koja su to obilježja prekršaja koja se odnose na držanje, odnosno nadzor nad opasnim životinjama, koja mogu da povrijede ili dovedu u opasnost građane.

“Ovim članom regulisano je da će se novčanom kaznom od 300 do 900 KM kazniti lice koje bez nadzora i zaštitnih sredstava, suprotnih propisima o držanju i zaštiti životinja, drži ili vodi životinje koje mogu nekoga da prestraše ili povrijede. Takođe, istom visinom kazne kažnjava se i lice koje javnom površinom vodi psa bez povodca i zaštitne korpe na njušci”, rekao je Muzička.

kozarski.com