avaz-kozarac-zastaveCentar javne bezbjednosti Prijedor reagovao je na tekst našeg portala o pozivanju u policijske prostorije predsjednika Savjeta MZ Kozarac Ekrema Hadžića od kojeg je traženo uklanjanje državnih zastava koje su bile postavljene duž glavne saobraćajnice u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, a koje je organizovao Savjet MZ Kozarac.

U saopštenju kojeg potpisuje načelnik CJB-a Prijedor Dalibor Ivanić se navodi kako Hadžića u službene prostorije PS Kozarac nisu pozvali policijski službenici ove policijske stanice, niti su oni poduzimali bilo kakve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, već da su prostorije PS Kozarac u tom momentu “bile ustupljene komunalnom policajcu koji je u istima preduzimao mjere i radnje iz svoje nadležnosti te obavljao razgovor sa navedenim”.

Tragom ove informacije, ponovo smo pozvali dr. Zlatka Škerića, odbornika u Gradskom vijeću i zamjenika predsjednika Savjeta MZ Kozarac, sa kojim smo i prekjuče razgovarali ovim povodom. On nam je potvrdio da je Hadžića u Policijskoj stanici Kozarac zaista saslušao komunalni policajac.

– Razgovor je obavljen u prostorijama CJB-a Prijedor. Kad se neko pozove u zgradu policije, onda je on pozvan u policiju. Mi smo rekli da je on saslušan u policiji, a ko je njega tamo saslušavao…navjerovatnije komunalna policija. Zašto ga je komunalna policija zvala tamo? Zar nema drugih prostorija u kojima ga je mogla saslušati, odnosno napraviti zapisnik? On je pozvan u policiju, a ko je njega tamo saslušao…isto kao kada ja nekome kažem dođi mi u ambulantu, a da li ću ga pregledati ja ili će ga pregledati stomatolog – on je bio u Domu zdravlja. E, isto tako je Hadžić saslušan u zgradi policije, kazao je Škerić.

Kazao je i da su sporna obilježja uklonjena odmah po završetku manifestacije obilježavanja.

– Sad bi trebalo nas ubijediti da on nije pozivan u policiju i da nije naloženo uklanjanje zastava. Mi smo preksinoć u sumrak sve to sklonili, upravo da ne bismo napravili problem. Sad navodno nisu problem bile zastave, nego transparent na kojem piše “Čestitamo vam 1. mart Dan nezavisnosti BiH”.

Na naše pitanje da li je taj transparent i ranije postavljan tu, Škerić je kazao da je transparent bio tu i prošle godine, te da su i tada upozoravani da se to ne bi smjelo postavljati, ali da niko nije pozivan niti sankcionisan.

Ovaj put, kaže, na ime Ekrema Hadžića, Savjetu MZ će biti poslana novčana kazna na ime komunalnog prekršaja.

Dnevni avaz