U Muzeju Kozare je otvorena izložba radova nastalih na 14.Likovnoj koloniji “Sreten Stojanović” koja je održana na Kozari od 1-8.avgusta.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je novinarima da je riječ o 23 djela osam autora koji su bili učesnici ovogodišnje likovne kolonije.

“Kada su tehnike u pitanju, to je ulje na platnu, akrilik na platnu, kombinovane tehnike i akvarel, a ono što je specifičnost ove kolonije je da je virus korona uticao da kao učesnike kolonije pozovemo domaće autore”, rekao je Radonjić.

On je dodao da to nimalo nije uticalo na kvalitet djela koja su potpuno ravnopravna kada se uporede sa djelima nastalim na prethodnim kolonijama.

Na Kozari su početkom avgusta stvarali Radmila Lizdek, Olivera Basta, Maja Šolak Bataković, Nikolina Peslać, Branko Jungić, Renato Rakić, Bogdan Radović i Boris Eremić, koji je bio selektor Kolonije.

Akademski slikar i teoretičar umjetnosti Daria Vujasin izjavila je da je njen zadatak, da prati rad umjetnika na ovoj koloniji, bio izuzetno težak posebno jer je morala da obuhvati stvaralaštvo različitih i intenzivnih izraza nastalih u specifičnim okolnostima kakav je bio ambijent likovne kolonije na Kozari.

“Kao jedna od karakteristika stvaranja u okolnostima i vremenu trajanja likovne kolonije jeste svakako sinteza izuzetnih umjetničkih identiteta i ličnosti, čiji slikani i crtani trag odzvanja i ostaje kao esencijalni dio identiteta i postojanja jednog takvog, vremenski ograničenog zajedništva ideje i produkcije”, kazala je Vujasinova.

Izložbu je otvorila vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović koja je istakla da je ovom izložbom počeo zvanični program 49.Književnih susreta na Kozari koji će ljubiteljima književnosti i ove godine ponuditi bogat program.

Ona je istakla da će, pored tradicionalnog spomena na Skendera i poetskog časa na Paležu, centralne manifestacije kao što je svečana akademija i uručivanje nagrade za životno djelo ” Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” za 2021. godinu Đorđu Nešiću i poetskog časa na Mrakovici te veče laureata biti održane 17-18.septembra.

“Tu su i nova izdanja iz edicije Književnih susreta pod nazivom `Ovjenčani`, a riječ je o promociji dvije nove knjige, odnosno izabranim djelima dva laureata ranijih Susreta Stevana Raičkovića i Dragoslava Mihailovića”, istakla je Kasalovićeva.

prijedorgrad.org